Фракція «Самопоміч» вимагає ухвалення парламентом Виборчого кодексу та оновлення складу ЦВК. Про це заявили на брифінгу народні депутати України від об’єднання «Самопоміч» Роман Семенуха (на знімку)

 

та Тетяна Острікова (на знімку праворуч). Цього вчора вимагали і сотні людей під стінами парламенту.

«Мажоритарна система має припинити своє існування в Україні, у сьогоднішніх реаліях ця система зробила так, що на округах обираються люди, які інвестують в округи на виборах декілька мільйонів доларів не для того, щоб служити людям, а щоб обслуговувати власні інтереси та тих людей, які їх туди делегують, — заявив Р. Семенуха. — Дуже багато разів у сучасній історії саме мажоритарна система викривляла волевиявлення за рахунок скупівлі голосів». За словами депутата, також мають припинити існування закриті партійні списки, в яких люди бачать лише першу п’ятірку. «Самопоміч» виступає й за заборону передвиборної зовнішньої та телереклами.

«Якщо не змінимо правила обрання народних депутатів до Верховної Ради на пропорційну систему з відкритими списками, якщо не оновимо склад ЦВК, то до наступного парламенту також обиратимуть за гроші, купуючи голоси, отримуючи так звані дотації на соціально-економічний розвиток регіонів і використовуючи їх на непрямий підкуп виборців, — додала Т. Острікова. — І потім ці кошти будуть відпрацьовувати в парламенті, вимагаючи собі певні преференції, надаючи пільги тим чи іншим видам олігархічного бізнесу, закладаючи в держбюджет України корупційні поправки. Виборчий кодекс і оновлення складу ЦВК — це основні пріоритети, які маємо вирішити вже восени цього року, напередодні року подвійних виборів». Парламентарій також висловилася зате, щоб передбачити в новому Виборчому кодексі гарантії для жінок, щоб вони могли потрапляти в політику.