Місія Міжнародного валютного фонду на чолі з Роном ван Роденом учора розпочала роботу в Києві. Про це повідомив «Інтерфакс-Україна». Постійний представник фонду в Україні Йоста Люнгман раніше уточнив, що вона працюватиме в період з 6 по 19 вересня. За словами експертів з Нацбанку, сам факт того, що місія прибула до української столиці, підвищує шанси на успішний перегляд програми й отримання чергового траншу в 2 млрд доларів.
 

Це у свою чергу відкриє шлях до залучення фінансування в державний бюджет на пільгових умовах з використанням гарантії Світового банку на 800 млн доларів, а також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на 1 млрд євро.

Нагадаємо, Україна з 2015-го реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), у рамках якої можна отримати приблизно 17 млрд доларів. У фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд (відповідний закон теж ухвалено) та врегулювати питання із цінами на газ для населення (про готовність до такого кроку днями заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман).

На думку експертів НБУ, наближення перспективи отримання фінансування від фонду матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також покращить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси, необхідні для здійснення пікових виплат за державним боргом у 2018—2020 роках на прийнятних умовах.