Вечірнє засідання
6 вересня

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення зміни до статті 149 Кримінального кодексу України» (щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами», № 6243). Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук повідомив, що законопроектом пропонується викласти статтю 149 «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини» Кримінального кодексу у новій редакції з метою приведення нею положень у відповідність до норм Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності та протоколів, що їх доповнюють.
Зокрема, оскільки стаття 149 Кримінального кодексу України не містила чіткого визначення поняття «торгівля людьми», то це ускладнювало її застосування на практиці. Цим законопроектом пропонується визначити, що під поняття «торгівля людьми» підпадає вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, що вчинено з використанням обману, шахрайства, шантажу, вразливого стану особи, примусу або шляхом підкупу третьої особи для отримання згоди на експлуатацію людини. При цьому відповідальність за вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини за цією статтею настає незалежно від наявності згоди цієї людини на експлуатацію, якщо до неї було застосовано будь-який із заходів впливу.
Після розгляду усіх поправок співавтор законопроекту, народний депутат Ірина Луценко звернула увагу, що тільки станом на серпень цього року в Україні зареєстровано 5 тисяч зниклих безвісти дітей. «Не всі вони просто так втекли з дому, більшість з них поповнили ринок торгівлі людьми. Це велика проблема для України, трагедія для кожної родини, для кожної дитини і для кожного дорослого, який потрапляє в таку серйозну халепу і таку ситуацію, коли таку дитину, можливо, змусять жебракувати, займатися проституцією, продадуть або вб’ють заради біоматеріалів», — наголосила вона та закликала підтримати зміни, які дозволять посилити відповідальність за торгівлю людьми. Після цього за ухвалення законопроекту № 6243 проголосували 240 народних депутатів.
У цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (щодо оформлення документів релігійних організацій, № 6642).
Доповідач, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк повідомив, що законопроект передбачає дві основні новації — він уніфікує процедуру державної реєстрації релігійних організацій із процедурою державної реєстрації громадських об’єднань, благодійних організацій та звільняє релігійні організації від адміністративного збору за відповідні реєстраційні дії.
Водночас на пропозицію голови Комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної до ухваленого в цілому проекту закону внесено поправки, які передбачають нотаріальне посвідчення документів релігійних організацій, які стосуються передачі майна.
Представляючи до першого читання законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг» (№ 8556), перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський наголосив, що цими змінами в Україні фактично запускається система імплементації підтримки людей з особливими потребами. «Рівно рік тому ми прийняли базовий Закон «Про освіту». Це закон, який багато чого декларує, але, на жаль, є багато норм, які ми повинні сьогодні імплементувати, і надати людям з особливими потребами можливість доступу до безплатних освітніх, психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти державної та комунальної форми власності, що в свою чергу сприятиме розвитку і соціалізації таких дітей», — зазначив він.
Народний депутат Тарас Кремінь звернув увагу, що після внесення змін до Закону «Про освіту» в частині інклюзивного навчання в Україні вперше за багато років було виділено понад півмільярда гривень на створення доступного освітнього середовища. «З цього року почали працювати інклюзивно-ресурсні центри, архітектурна доступність, виділено кошти в місцевих бюджетах на оплату праці асистентам вчителів і асистентам вихователів у дитячих садочках», — сказав він та наголосив, що для продовження цієї роботи надзвичайно важливо ухвалити цей законопроект.
Народний депутат Іван Кириленко зауважив, що держава заборгувала перед багатьма категоріями громадян у нашій країні з особливими потребами, а особливо перед такими дітьми, яким треба отримати освіту, щоб потім працювати в міру своїх сил і можливостей. «Цей законопроект якраз і передбачає посилення заходів із забезпечення здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами. Держава зобов’язується забезпечити одержання ними освіти у найбільш зручній та ефективній формі з урахуванням індивідуальних потреб, і це найголовніше. Також передбачається розроблення індивідуальної програми розвитку кожної дитини, надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг, що теж дуже важливо», — повідомив він та зазначив, що інклюзивне навчання пропонується здійснювати за рахунок коштів освітніх субвенцій державного і місцевих бюджетів.
Законопроект № 8556 ухвалено в першому читанні.
Верховна Рада не змогла ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, тож законопроект № 0195 було відхилено.

Сергій ЛАВРЕНЮК.