На сесії Рівненської обласної ради 7 вересня під головуванням Олександра Данильчука розглянуто понад сорок питань, що стосуються життєдіяльності області.

Щоправда, напередодні президія облради дещо підкорегувала порядок денний. Зокрема, за рекомендацією постійної комісії з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції знято з порядку денного питання «Про недовіру голові Рівненської ОДА Олексію Муляренку». Як пояснив членам президії позицію комісії її глава Валентин Крока, до проекту рішення його автор депутат Олександр Ширяєв не надав будь-якої аргументації. Крім того, цей проект рішення вважали за потрібне розглянути лише дві постійні комісії обласної ради із десяти. Президія зняла з порядку денного сесії також питання «Про контракт з директором комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Рівненської обласної ради, оскільки конкурсна комісія на останньому засіданні не визначилася з кандидатом.

Серед важливих питань, розглянутих на сесії, — про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік. Доповідач із цього питання директор Департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк розповіла: зміни до бюджету спричинені тим, що за вісім місяців завдання з власних доходів виконано на 108,5 відсотка, відтак до обласної скарбниці додатково надійшло 36,8 мільйона гривень.

— Ці кошти підуть на захищені статті видатків, придбання пального для «швидких», медобладнання, виплату матеріальної допомоги малозахищеним верствам населення тощо, — розповіла Лідія Біляк. — Крім того, з Державного бюджету надійшло майже 90 мільйонів гривень цільової субвенції. З них 46,6 мільйона гривень плануємо використати для придбання медавтотранспорту для закладів сільської медицини, 12,8 мільйона — на виплату грошової компенсації за житло для сімей загиблих учасників АТО та осіб з інвалідністю першої і другої груп, які брали безпосередню участь в АТО. 15 мільйонів гривень піде на будівництво Палацу спорту по вулиці Макарова в Рівному.

— Крім того, передбачено субвенцію на соціально-економічний розвиток області — 48,8 мільйона гривень, — продовжує головний фінансист Рівненщини. — Вони підуть на реконструкцію і капітальний ремонт соціально значимих закладів області та придбання обладнання для Рівненської обласної клінічної лікарні.

До речі, на сесійному засіданні 7 вересня депутати Рівненської обласної ради змушені були виправляти свою помилку. У порядку денному це питання сформульовано так: «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 27.07.2018 № 1012», проект рішення з якого підготував депутат облради Василь Кльоп.

Річ у тім, що на минулій сесії депутати прийняли популістське рішення щодо спрямування 25 відсотків від перевиконання власних доходів обласного бюджету на виконання депутатських повноважень. Але цим рішенням було порушено низку законодавчих актів України: зокрема, Бюджетний кодекс України, Закон України «Про місцеві державні адміністрації» та інші. Цим аргументувала свій позов до суду Рівненська ОДА. А 28 серпня Рівненський окружний адмінсуд зупинив дію рішення Рівнеоблради № 1012 від 27.07.2018. Тож депутат Василь Кльоп у підготовлено-му ним проекті рішен-ня пропонував скасува-
ти рішення облради № 2012. Однак з цього питання розгорілася гостра дискусія і депутати не підтримали цей проект рішення — за нього проголосували лише 30 обранців. Але згодом це питання переголосували, і запропонований В. Кльопом проект рішення підтримали 39 депутатів.

Рівное.