Фестивалем «Галицьке лицарство» розпочалося 8 вересня святкування ювілею колишньої столиці Галицько-Волинського князівства. Така історична реконструкція тут здійснена вперше, а участь у ній узяли представники дев’яти областей. Бої в середньовічних обладунках привернули загальну увагу, адже можна було самому стати учасником дійства й позмагатися у вправності.

Біля пам’ятника Данилу Галицькому.

Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.

Того ж дня на містян та гостей чекала цікава розважальна програма, зокрема виступ гурту «Княжа забава» та вистава «Шаріка» Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка.
Наступного дня віче з нагоди свята відкрив міський голова Орест Трачик, який нагадав про історичні віхи розвитку Галича. Привітали галичан із 1120-ю річницею першої письмової згадки про місто народний депутат Михайло Довбенко, голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега. Про нові проекти повідали керівники Галицького району — голови РДА Микола Попович та районної ради Павло Андрусяк.
Також було погашено марку, випущену «Укрпоштою» на честь 1120-річчя Великого Галича. Долучився до визначної події і Михайло Довбенко. Древній Галич, зазначив народний обранець, є значним історичним, духовним, культурним потенціалом для сучасників. Його розкриття повною мірою дасть змогу довести абсурдність спроб північно-східного агресора показати не тільки українцям, а й усьому світу історичність так званої ідеї «російського світу».
З огляду на це великої ваги набуває проект відновлення та благоустрою території Галицького Успенського собору у Крилосі. Ця ідея знайшла підтримку духовенства, влади та громадськості. За словами Михайла Довбенка, проект ґрунтуватиметься на науковій основі та буде максимально публічний.
Народний депутат також повідомив про досягнуті домовленості між науковцями Прикарпатського національного та Варшавського університетів щодо проведення спільних археологічних досліджень із використанням сучасних технологій, які дадуть можливість обстежити глибинні пласти та земельні нашарування на території собору.
«Маємо дуже цікаві архітектурні пропозиції, і це вселяє віру в те, що наше прагнення розкрити потенціал Древнього Галича матиме успіх. 25 вересня відбудуться офіційна презентація та відкрите обговорення проектів—переможців цих архітектурних конкурсів. Прошу всіх долучитися до цього обговорення. Важливо максимально врахувати різні думки та пропозиції, — звернувся Михайло Довбенко до присутніх. — Пам’ять є найбільшою благодаттю будь-якої нації. Вірю, що збережемо її й донесемо до майбутніх поколінь».
Перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марія Савка привітала галичан та гостей свята від імені керівників області та наголосила на вагомості давньої історичної спадщини, традицій. Водночас тут розвивають економіку, туристичний потенціал. На галицькій землі проходить щорічна Патріарша проща, яка збирає тисячі вірян із усієї країни. Ще один приклад — духовно-мистецький проект «Вірую», який нещодавно відбувся в Крилосі.
Крім того, на Замковій горі врочисто відкрили «Галицьку браму». А ввечері відбувся гала-концерт учасників молодіжного пісенного фестивалю «Золотий Тік», відомих мистецьких колективів.
«Без сумніву, Галич для нас — найкраще місто на Землі й для кожного по-особливому дороге: хтось тут народився і провів щасливі роки дитинства, хтось зустрів перше кохання, досяг першої перемоги, здійснив заповітну мрію, — поділилася під час свята уродженка Галича Лілія Сегін. — Вітаю із Днем нашого міста та бажаю мирного неба над головою, добра, взаємоповаги, шанувати пам’ять предків і завжди пишатися славним ім’ям «галичанин».

Івано-Франківська область.