Учора в конференц-залі Верховної Ради відбувся міжнародний круглий стіл на тему: «Демократичний процес та загроза радикалізму в Україні». З вітальним словом до учасників зібрання звернувся Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік.
Далі круглий стіл вів член Парламентської Асамблеї Ради Європи, президент Міжнародного правозахисного руху «Світ без нацизму» Борис Шпігель (Росія), оскільки саме ця організація виступила головним його ініціатором. В обговоренні також узяли участь народні депутати України, парламентарії країн ЄС та США, активісти антинацистських організацій, правозахисники.
Як і варто було очікувати, учасники круглого столу чимало уваги приділили останнім подіям на Майдані. Зокрема, Борис Шпігель заявив, що «люди, які борються з центральною владою, здійснюють геноцид власного народу». Підтвердженням цього він назвав відмову одного з лідерів «так званої опозиції» від запропонованого поста прем’єра. «Це означає — опозиції потрібна дестабілізація в країні», — підкреслив він. Відтак, узагальнив Б. Шпігель, «мова йде про державний переворот».
Він також заявив, що найближчим часом у Страсбурзі відбудеться засідання президії правозахисного руху «Світ без нацизму», під час якого обговорюватимуть події в Україні, «бо це й події в Європі, які загрожують новою війною».
Парламентарій попередніх скликань Георгій Крючков наголосив, що політичні сили, які ініціювали протести, вже були при владі і довели свою неспроможність. «Поетапна капітуляція влади не дасть результату. Потрібен тільки взаємний компроміс», — переконаний Г. Крючков.
До того ж він зазначив, що Україна є неоднаковою. Це ілюструється ставленням до таких історичних подій, як Велика Вітчизняна війна та «переворот 1991 року».
Депутат Європарламенту від Латвії Тетяна Жданок наголосила на важливості боротьби з неонацистською ідеологією та подвійними стандартами. На її думку, це стосується і програми Європейського Союзу «Східне партнерство», котра набула рис протистояння з Росією. «Програма «Східного партнерства», котра була представлена як програма миру, перетворилася на програму війни», — заявила вона та закликала відмовитися від спроб на основі програми «Східного партнерства» побудувати нову «берлінську стіну».
Коли ж слово взяв попередній Президент Віктор Ющенко, то він насамперед закликав учасників круглого столу до кращого розуміння української історії, бо, сказав він, складається враження, що чимало промовців не розуміють, про що вони кажуть.
«Триста п’ятдесят років український народ не мав своєї держави. У XX столітті українці шість разів проголошували незалежність і п’ять разів втрачали її», — наголосив екс-Президент.
Він також зазначив, що впродовж цих 350 років український народ перебував у складі шести різних імперій, котрі нав’язували своє бачення історії, наслідком стало в теперішній час встановлення пам’ятників Сталіну, котрий винен у знищенні мільйонів українців.
Звертаючись до теми антисемітизму, В. Ющенко зазначив, що на політичному рівні цієї проблеми в Україні не існує. «Тому мене турбує, що хтось починає штучно розкручувати це питання. А водночас російські канали розкручують тему фашизму, вбачаючи його в мирному протесті студентів, котрі вийшли на Майдан, вимагаючи продовжити євроінтеграцію», — сказав він.
На переконання екс-Президента, сьогодні питання, де буде Україна, — це геополітика цілого континенту, де, з одного боку — Росія, а з другого — Європейський Союз. Що стосується української нації, то В. Ющенко зазначив, що близько 70 відсотків українців бачать себе разом з Європою.
«Той, хто бажає Україні порозуміння та злагоди, має сприяти якнайшвидшій організації національного круглого столу, під час якого має відбутися український діалог з подолання кризи», — підкреслив В. Ющенко.
У цьому контексті дещо дивною пролуна-ла репліка Б. Шпігеля, котрий закликав В. Ющенка залишити Сталіна в спокої та замість цього говорити про нацизм та неофашизм, що набирає сили.
Підтримуючи цю тезу, віце-президент європейських лівих в ПАРЄ, член молдовської парламентської делегації Григорій Петренко висловив обурення тим, що в резолюції цієї міжнародної організації не було сказано про загрозу неонацизму в Україні. «Ми домовилися, що проведемо з депутатами Ради Європи спеціальне засідання по Україні, — уточнив Б. Шпігель.
Натомість радник президента Ізраїлю Йорам Дорі сказав, що не даватиме рекомендацій із розв’язання кризи в Україні. «Я виступаю тут не тільки як держслужбовець Ізраїлю, але насамперед як єврей», — сказав він, додавши при цьому, що не хоче втручатися в політичний конфлікт, сподіваючись, що владі та опозиції стане мудрості розв’язати все мирним шляхом. «Єдине, до чого я закликаю українців, — це скажіть «Ні» нацизму, расизму та насиллю», — наголосив він.