Застосування кожного закону в практичній діяльності державного механізму, без сумніву, складна творча функція численного апарату державних службовців. Динамічний процес їх оновлення вимагає постійного консультування з аналізом і висновками юридичної науки. Мабуть, у жодній іншій сфері законодавства не вносили стільки нормативних змін щодо державної служби, які принципово впливають на державний апарат.

Щодо цього значних успіхів досягають ті вчені-юристи, які оперативно реагують на потреби наукового осмислення і формування правової теорії закону про державну службу. Безумовно, не всім це вдається — приносити практичну користь працівникам, які виконують державно-управлінські функції.

Тому можна сміливо вітати авторський колектив професорів і науковців-практиків з виданням нового другого оновленого чудово складеного за формою і змістом Науково-практичного коментаря, який щойно з’явився в харківському видавництві «Право» Академії правових наук України. Відмінний приклад співпраці вчених із колективом відомого професійного складу редакції видавництва на чолі з В. Прудніковим змістовно заявив про ефективність такої роботи. Але багато в чому це залежало і від керівника авторського колективу професора, заслуженого юриста України, академіка НАПрН України Анатолія Селіванова. Цей уже добре відомий колектив другий рік динамічно та синергійно крокує за змінами в закон про державну службу, а це нелегка, але дуже потрібна творча праця. Очевидно, для них символом лунає вислів Наполеона: «Серце державної людини має бути в голові». Тому державний апарат у своєму повсякденному служінні вже озброєний наукою, такою важливою для громадян, для студентів і фахівців в галузі юридичного, економічного навчання. Вони отримали надійний посібник з урахуванням останніх змін до Закону України «Про державну службу». Це зробили унікальний колектив і його науковий керівник професор А. Селіванов. Вони своєю працею підтвердили, що вже заслуговують суспільної і державної подяки, оскільки довели, що розвитку практичної науки досить успішно допомагає ентузіазм і добре організована наукова праця.

Валерій КАРПУНЦОВ, народний депутат України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України.