Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, коментуючи поїздку на Донбас координатора від ОБСЄ в мінській гуманітарній групі, Посла Тоні Фріша.
 

«Посол відвідував тюрми на території України і на окупованій території Донбасу, — повідомила Геращенко. — Ми наполягали на цій його поїздці ще з травня, коли стало зрозуміло, що попри всі наші зусилля процес звільнення заручників знову блокується РФ та їх маріонетками, а наші хлопці в Донецьку і Луганську залишаються в повній ізоляції, без права на дзвінок і листування, без доступу МКЧХ».

За словами І. Геращенко, українська сторона «продемонструвала повну відкритість»: «Ми надали можливість Послу Фрішу зустрітися із засудженими за важкі злочини проти суверенітету і територіальної цілісності, яких він запитував, — зауважила політик.

— Зустрічі відбулися у форматі тет-а-тет, як і раніше, згідно зі стандартами МКЧХ. Він зміг не лише поспілкуватися із засудженими, а й проінспектувати умови утримання, побував у  кількох пенітенціарних закладах (дякую пенітенціарній службі та офісу омбудсвумена Людмили Денісової за сприяння і співпрацю)».

Окрім того, депутат повідомила, що на окупованих територіях Посол Фріш зміг зустрітися лише з кількома військовими з того першочергового списку, який ми подали з вимогою відвідати і підтримати наших хлопців.

«З позитивного: вперше за всі ці роки йому дали можливість поспілкуватися з нашими хлопцями сам на сам, без тюремників і «прєдставітєлей», це справді важливо, і я це вітаю, — зазначила І. Геращенко. — Негативне і що найбільше тривожить: допустили Фріша менш як до половини з нашого списку (точну інформацію по прізвищах матимемо пізніше), особливо тривожна ситуація з окупованим Луганськом, там кілька українських військових у повній ізоляції. Це ще і ще раз наводить на думку, що їх катують, тому й ховають. Також у Мінську ми не раз порушували перед Послом прохання добиватися від окупаційної влади забезпечення права на дзвінок і листи незаконно утримуваним. Чи є результати, будемо знати вже скоро».

«Ми вітаємо візит Посла Фріша на окупований Донбас і обстоюємо позицію, що міжнародні організації та їх представники повинні, зобов’язані зайняти більш активну позицію щодо звільнення заручників і допуску до незаконно утримуваних МКЧХ.

Неправильно, коли такий доступ дається раз на рік і з такими боями в Мінську», — резюмувала Ірина Геращенко.