Всесвітня організація охорони здоров’я вважає куріння однією з глобальних загроз для всього населення світу. За даними організації, кожні шість секунд помирає одна особа від захворювань, пов’язаних з курінням, а щороку з цієї причини ідуть із життя майже п’ять мільйонів осіб. За прогнозами, до 2030 року куріння стане найпотужнішим фактором, що призводитиме до передчасної смерті. Тож усі країни ведуть боротьбу з тютюном. Не пасе задніх і Україна. Зокрема, вже заборонено рекламу тютюну, куріння у громадських місцях, підвищено ціни на цигарки, а на пачках розміщується попередження про шкоду куріння.

Це дало свої плоди: за останні 12 років кількість курців зменшилася з 41% у 2005 році до 22,8% у 2017-му. А очікувана тривалість життя в Україні за цей період поступово зросла з 68 років до 71 року. Проте і цих заходів не достатньо, переконані народні депутати. У Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів щодо контролю над тютюном. Один із них — «Про внесення змін до Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (щодо заборони тютюнових виробів з характерним смаком чи запахом) (реєстр. № 9073 від 07.09.2018).
Введені в обіг тютюнові    вироби, які мають смак чи які виділяють запахи фруктів, солодких прянощів, шоколаду, кави, чаю тощо, стають дедалі поширенішими і популярнішими серед молоді. А їх присутність на українському ринку постійно збільшується, наголошують автори законопроекту, серед яких, зокрема, Оксана Юринець, Тетяна Острікова, Ігор Лапін, Олег Кулініч (усього 14 народних депутатів).
«Дослідження, проведені провідними світовими агенціями у тютюновій промисловості і, зокрема, Колумбійським університетом, підтверджують, що наявність у вільному продажі сигарет із характерним запахом чи смаком збільшує кількість курців малолітнього та молодого віку втричі. Організм молодої людини швидко звикає до такого тютюну, що в подальшому призводить до повної залежності від куріння», — йдеться у пояснювальній записці до проекту. До того ж, на сьогодні достовірно не відомо та не досліджено склад та відповідні хімічні показники домішок до тютюнових виробів. А відтак існує значний ризик впливу таких домішок на здоров’я людини. Якщо звернутися до міжнародного досвіду боротьби із подібним явищем, то, наприклад, у Сполучених Штатах Америки Конгресом було заборонено тютюнові вироби з такими смаками: полуниця, виноград, апельсин, гвоздика, кориця, ананас, ваніль, кокос, лакриця, какао, шоколад, вишня та кава (Федеральний закон США «Про запобігання куріння в сім’ї та контроль над тютюном» 2009 року). Така заборона дала свої результати: якщо у 2009 році рівень поширеності куріння в США становив 20,6% дорослого населення, то у 2014-му — 16,8% дорослого населення.
Цей законопроект не лише пропонує ввести у дію в Україні положення Директиви ЄС 2014/40/ЄС «Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів», а й забороняє тютюнові вироби зі смаками і запахами фруктів, солодких спецій, ментолу тощо, запроваджує відповідні санкції за порушення цих законодавчих норм.
Ухвалення цього законопроекту, переконані його автори, дасть змогу  зменшити споживання тютюнових виробів, особливо серед молоді. А це поступово приведе до покращення здоров’я населення.
Крім того, прийняття документа створить дієвий важіль для регулювання виробництва і реалізації тютюнових виробів, а також запобігання і зменшення їх вживання, наголошують народні обранці.

ДОВІДКОВО

Відповідно до законопроекту, виробництво та введення в обіг на території України тютюнових виробів за кодом УКТЗЕД 2402 20 90 20 з характерним запахом, а також тютюнових виробів за кодом УКТЗЕД 2402 20 90 20, що містять ароматизатори в будь-якому з їхніх компонентів, таких як фільтри, упаковка, капсули або будь-які технічні особливості, які забезпечують модифікацію запаху або смаку зазначених тютюнових виробів або інтенсивності їх диму, каратиметься штрафом від 50 тисяч гривень до 200 тисяч гривень. А роздрібна реалізації таких тютюнових виробів — від 5 тисяч гривень до 10 тисяч гривень.