Цього тижня весь Дніпро  стежив за долею блогера, затриманого на презентації власної книжки

10 вересня громадськість Дніпра шокувало скандальне затримання відомого військового блогера, ветерана АТО, бійця 25-ї бригади, десантника, письменника Валерія Ананьєва (Великжаніна), який збирався представити дніпрянам свою нову книжку про війну на сході країни «Сліди на дорозі». Презентація мала відбутися о 19.00 у приміщенні дніпровської центральної бібліотеки. Але перед її початком до Валерія підійшли люди в цивільному, відрекомендувалися співробітниками поліції, наділи на письменника кайданки і відвезли у Новомосковськ, що за 40 км від Дніпра. Нібито саме в цьому місті кілька років тому сталася бійка за участю блогера.

Прес-секретар ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області Ганна Старчевська повідомила, що арешт Ананьєва пов'язаний з кримінальним провадженням, відкритим за частиною 2 статті 122 Кримінального кодексу України (умисне нанесення тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості).

-- Щоб уникнути домислів, офіційно заявляю, що ця людина чудово знає, у зв'язку з чим її затримано. Подія трапилася ще в січні 2016 року. Якби Валерій співпрацював зі слідством, а не ухилявся, такого затримання б не було, -- написала Ганна Старчевська.

На презентацію нової книжки Валерія Ананьєва зібралося кілька сотень людей, яких обурив факт такого несвоєчасного затримання. Багато хто з його шанувальників вирушив слідом за письменником у Новомосковськ. Там і відбулася імпровізована презентація нової книжки. Автор роздавав автографи й спілкувався з публікою, перебуваючи за ґратами новомосковського відділення поліції.

Люди активно коментували те, що відбулося, й лаяли правоохоронні органи, називаючи затримання «свавіллям» і «заказухою».

Усе, що відбувалося у відділенні поліції, активісти знімали на смартфони й транслювали в соцмережах.

У поліцейському відділенні Ананьєв підтвердив, що арешт пов'язаний з бійкою, яка відбулася в 2016 році:

-- Колись давно я побився з однією людиною, зі звичайним хлопцем. Справу закрили в 2016 році, а тепер її раптово відкрили знову, -- зізнався шанувальникам письменник.

Кореспондент «Вечірки» знайшов у соцмережах розповідь матері побитого Валерієм хлопця про той інцидент.

-- 9 січня 2016 року в тренажерному залі військового містечка Гвардійське мого сина, Віталія, просто вбивав військовослужбовець Валерій Ананьєв (Великжанін). Убивав за те, що мій син попросив, аби Валерій прибрав за собою металеві млинці, як це належить робити в будь-якому тренажерному залі. Валерій Ананьєв (Великжанін) підійшов до Віталія через 20 хвилин після зробленого зауваження, коли мій син присів на низьку спортивну лавку, це все одно, що бити лежачого, і ударами в обличчя зламав йому лобову кістку, ґратчасту кістку, гайморову кістку -- перелом носа зі зміщенням і забій мозку першого ступеня. Я не знаю, як і чим він бив, лобова кістка -- найміцніша в організмі. Її можна зламати в автокатастрофі або надзвичайно сильним ударом за допомогою, скажімо, кастета. Можливо, за ці 15--20 хвилин, які минули від прохання прибрати млинці до побиття, Валерій вирішив використовувати кастет. Психологи кажуть, що він би не зупинився, поки не забив би мого сина на смерть і той мішком не впав би на підлогу. Валерія з декількох спроб відтягнула адміністратор залу. Мій син довгий час провів у лікарнях. Необхідні були операції. Нещодавно я сама виїхала на швидкій допомозі в лікарню й відлежала 19 днів. Мій організм не витримав потрясіння. Взявши гроші на лікування сина з кредитної картки, я виплачую тепер великі суми відсотків  банку, -- розповідає жінка.

Валерій на відео з відділення поліції каже, що визнає свою провину:

-- Я не виправдовуюся, знаю, що в тій ситуації я був не правий, я не мав його бити. Однак усю цю справу штучно затягували. Мене негайно викликали до суду, коли я перебував в іншому місті й фізично не міг устигнути з'явиться в зазначений час.

Через те, що Валерій не приходив за повістками до суду, з 4 квітня 2018 року його оголосили у розшук. 7 червня слідчий суддя виніс рішення про примусове затримання блогера. Чому Ананьєва вирішили затримати безпосередньо перед презентацією, влаштувавши показове шоу, поліція не коментує.

Після затримання блогер провів ніч у відділенні поліції.

11 вересня мало відбутися судове засідання в справі Ананьєва, де письменнику повинні були обрати запобіжний захід. Городяни очікували подробиць від адвоката Валерія Ананьєва Павла Корсуновського.

Цього дня з'явилася інформація про те, що Валерій Ананьєв вийшов на свободу, взятий на поруки народним депутатом Андрієм Денисенком. Судове засідання не відбулося, а справу закрили у зв’язку з  примиренням сторін.

-- Взяв на поруки Валеру Ананьєва, який, сподіваюся, все-таки найближчим часом презентує свою книгу вдячній дніпровській публіці, -- коментує на сторінці у Facebook народний депутат Андрій Денисенко.

Депутат відзначив абсолютно правову, коректну й доброзичливу позицію правоохоронних органів, завдяки якій вдалося звільнення Валерія.

«Як людина, яка тривалий час спільно з правозахисною групою «Січ» займається обстоюванням прав патріотів, добровольців та військовослужбовців, ніякої зради в діях поліцейських не вбачаю, -- пише депутат. -- Активність потерпілої сторони закінчиться примиренням сторін без розгляду справи. Добре, що все закінчується добре, а Валерій на свободі. Особлива подяка адвокатам та всім активістам, хто був на акціях підтримки».

Варто зазначити, що за ґратами райвідділу Валерій поводився спокійно й упевнено, наче був переконаний, що довго там не затримається. Він охоче відповідав на запитання шанувальників і преси.

Валерій написав на своїй фейсбук-сторінці про те, що:

-- Затримання відбулося, напевно, настільки лояльно, наскільки це було можливо. Я чудово розумію: якби 200 чоловік, які зібралися на третьому поверсі бібліотеки, довідалися, що мене затримує на першому поверсі група людей у цивільному, могло статися багато поганих речей. Тому поліцейські діяли адекватно ситуації, наскільки взагалі може бути адекватним затримання автора книжки в бібліотеці, -- зазначив Ананьєв.

Думки городян розділилися. Більшість радіють поверненню свого кумира на свободу, а в декого виникає запитання: «Чи справді письменник-патріот Ананьєв міг так жорстоко побити людину практично нізащо?!» А в певних колах дніпрян є думка, що ефектне затримання блогера -- це запланована PR-акція. Адже після такого «шоу» письменник став відомим на всю країну. А його нова книжка, безумовно, матиме грандіозний успіх.

Практично одразу після звільнення Валерія Ананьєва знову запланована презентація його «живої» книжки «Сліди на дорозі», де автору в будь-якому разі доведеться відповісти громадськості на безліч незручних запитань, що стосуються не тільки його творчості.

Дніпропетровська область.