13 вересня відбулася зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини ГЕРАЩЕНКО з помічником Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки, послом Алехандро Альваргонсалесом.

Ірина Геращенко. 

 

Алехандро Альваргонсалес.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Ірина Геращенко подякувала за постійну підтримку НАТО, яка надається Україні задля імплементації реформ в усіх сферах, зокрема у сфері національної безпеки та оборони. Політик повідомила, що Україна залишається відданою євроатлантичному курсу, та поінформувала, що наступного тижня плановано розгляд проекту закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» (№9037 від 03.09.2018), який передбачає закріплення курсу на євроатлантичну інтеграцію на конституційному рівні.
Перший заступник Голови Верховної Ради подякувала Алехандро Альваргонсалесу за фахову допомогу експертів НАТО по напрацюванню Закону України «Про національну безпеку України», ухваленого 21 червня ц. р. Ірина Геращенко висловила сподівання на подальшу продуктивну співпрацю та повідомила, що сьогодні триває робота з напрацювання законопроекту у сфері гуманітарного розмінування.
Особливу увагу на зустрічі було надано питанню звільнення незаконно утримуваних громадян України на окупованих територіях України та у Російській Федерації. Інформуючи про зусилля української сторони задля звільнення заручників, І. Геращенко сказала   про готовність передати Російській Федерації 36 громадян РФ, засуджених за тероризм в Україні, в обмін на звільнення українців — заручників та політв’язнів Кремля. Однак, за її словами, російська сторона ігнорує зазначену офіційну пропозицію. Парламентарій наголосила на важливості тиску на РФ задля розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних українців. 
Учасники зустрічі обговорили хід реформ в Україні, зокрема, заходи по боротьбі з корупцією, реформу децентралізації, посилення парламентського контролю над силовими структурами.
Також українські парламентарії особливу увагу приділили проблемі енергетичної безпеки, зокрема, й політичному проекту Кремля «Північний потік-2», реалізація якого посилить енергозалежність країн ЄС від РФ.
Своєю чергою, помічник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки посол Алехандро Альваргонсалес зауважив, що Альянс підтримуватиме реформи України, спрямовані на наближення до НАТО. 
Алехандро Альваргонсалеса також було поінформовано про важливість припинення блокування засідань Комісії Україна-НАТО з боку Угорщини задля поглиблення політичного діалогу та розширення практичної співпраці між Україною та Альянсом.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.