Під час зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини ГЕРАЩЕНКО з Першим заступником Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілуше Горскою було обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці, зокрема, у галузі культури, освіти та гуманітарної взаємодії. Перший заступник Голови Верховної Ради висловила вдячність за послідовну і солідарну підтримку України Чеською Республікою державного суверенітету та територіальної цілісності України і продовження санкцій проти Російської Федерації.

Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську, Ірина Геращенко наголосила, що питання звільнення заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України, залишається заблокованим через позицію російської сторони.
Обговорюючи безпекову ситуацію на Донбасі, Ірина Геращенко підкреслила, що нині сім відсотків української території України залишаються окупованими. При цьому вона наголосила, що міжнародні організації не мають доступу до окупованого Криму та Донбасу, де систематично фіксуються порушення прав та свобод громадян України. За словами І. Геращенко, 70 українців та представників кримськотатарського народу незаконно утримуються виключно за проукраїнську позицію, до них застосовують методи фізичного та психологічного насильства.
Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганських областях повідомила, що нині на всіх міжнародних рівнях задля повернення миру на Донбас порушується питання розгортання миротворчої місії ООН.
У ході зустрічі також було обговорено питання протидії російській пропаганді, гібридним методам війни РФ. Сторони також обмінялись думками щодо загроз втручання у виборчі процеси.
Своєю чергою, Мілуше Горска запевнила у подальшій підтримці України у боротьбі за відновлення територіальної цілісності, а також відзначила важливість активізації міжпарламентського діалогу.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.