Як повідомлялося, в четвер, 13 вересня, детективи НАБУ вручили міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну підозру в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації. Сам міністр та народні депутати із фракції «Народний фронт», за квотою якої В. Омелян посів крісло міністра в уряді, називають звинувачення надуманими та вбачають у них політичний тиск.
«Народний фронт» вимагає не плутати боротьбу з корупцією із боротьбою з політичними опонентами та відмовитися від залучення антикорупційних органів у виборчий процес, — йдеться у заяві депутатської фракції «Народний фронт» у Верховній Раді України. — Відповідь на підозри лежить на поверхні — в Україні почалися вибори. Сміхотворність так званих звинувачень стосовно міністра інфраструктури Володимира Омеляна очевидна навіть для першокурсника юридичного факультету. Зміст підозри, яка вручена члену Кабінету Міністрів, є свідченням того, що міністр — законослухняний громадянин. Політично вмотивоване слідство проти нього велося півтора року. Міністр не вчинив жодного правопорушення за весь час його перебування на посаді: жодного факту лобіювання, жодного факту хабара, жодного факту конфлікту інтересів слідство за півтора року не встановило, тому що їх немає. «Народний фронт» переконаний, що право на боці міністра інфраструктури. І ця позиція буде захищатися всіма законними методами в судових інстанціях.
Фракція «Народного фронту» закликала керівництво НАБУ позбутися політичних амбіцій, припинити дискредитацію боротьби з корупцією, почистити власні ряди від політиканів та корупціонерів і звернулася до партнерів з країн Великої сімки із закликом «дати об’єктивну оцінку ганебним сигналам політизації антикорупційних органів».
«Справа, ініційована НАБУ проти міністра інфраструктури Володимира Омеляна, є політичною провокацією та черговою спробою політичного тиску на представника «Народного фронту», — заявив перший заступник керівника фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук в інтерв’ю журналістам під стінами Солом’янського суду, в якому вчора розглядалася справа Омеляна та обирався запобіжний захід. «Ми впевнені, що це чергова політична провокація від НАБУ, тому що всі справи, які вони вже розпочинали, закінчувалися нічим. І тому ми підозрюємо, що це черговий, м’яко кажучи, наїзд на членів «Народного фронту» за нашу послідовну позицію». Андрій Тетерук звернув увагу на те, що НАБУ не висунуло Володимиру Омеляну будь-якої підозри, яка б стосувалася його професійної діяльності на посаді міністра інфраструктури.
«За кілька років своєї роботи Національне антикорупційне бюро, на жаль, продемонструвало, що більшість ініційованих ним кримінальних проваджень є абсолютно політично вмотивованими», — заявив у інтерв’ю журналістам представник фракції «Народний фронт», в. о. голови Регламентного комітету Верховної Ради України Павло Пинзеник, який прийшов до суду підтримати В. Омеляна.
П. Пинзеник зазначив, що в нього є особистий досвід роботи з представниками НАБУ, зокрема в питаннях розслідування ними кримінальних проваджень за статтями, що передбачають кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, недостовірне декларування тощо. «Моє чітке переконання: за декілька років роботи НАБУ практично в кожному випадку — це абсолютно політизований процес», — заявив він.
У свою чергу, міністр інфраструктури Володимир Омелян на прес-конференції заявив, що висунута йому підозра НАБУ у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірних відомостей є сфабрикованою і не містить жодного складу злочину.
«Я категорично спростовую всі обвинувачення проти мене», — сказав міністр. За його словами, слідство тривало 1,5 року, і за цей час не було знайдено абсолютно нічого. Міністр заявив, що зможе «довести походження кожного цента».
Натомість директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник у коментарі журналістам зазначив, що детективи НАБУ готові оприлюднити додаткові матеріали. «Було прокоментовано, що нібито ми оцінюємо ситуацію 10-річної давності. Це не так, це свіжі факти. І нібито ми не звертали увагу на порушення в Укрзалізниці. Насправді ми багато справ порушили, розслідували і направили до суду. Найближчим часом ми додатково покажемо, на чому базується підозра», — сказав Ситник.
Тим часом, на 19 вересня запланований звіт керівника НАБУ на засіданні парламентського антикорупційного комітету.

P. S. Учора Солом’янський районний суд Києва вирішив відпустити Володимира Омеляна під поруку міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова і народного депутата від «Народного фронту» Федора Бендюженка. Суд також зобов’язав В. Омеляна здати закордонний паспорт.