«Україні та її партнерам на Заході потрібно ретельно оцінювати всі ризики і можливості, які несе в собі майбутнє», — таку думку у вчорашній вітальній промові на 15-й Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) «Майбутнє покоління всього» висловив засновник форуму Віктор Пінчук.

Президент України Петро Порошенко і модератор, президент Ради з міжнародних відносин Річард Хаас під час конференції.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

«Нині одна з головних тем — це український політичний сезон 2018—2019 років і небезпека від таких загроз як дезінформація, втручання у вибори, фейкові новини. Ми маємо передбачити всі ці за-
грози. Тут в Україні ми не можемо дозволити собі розкіш недооцінювати майбутнє», — сказав він та закликав західних партнерів і друзів України серйозно зважати на ці ризики, оскільки те, що відбудеться в Україні у 2019 році, очікує й на Захід уже в 2020 році.
Президент Петро Порошенко у своєму виступі висловив переконання, що зрештою форум повернеться в початкове місце проведення — місто Ялту в українському Криму. «Дякую за те, що ми продовжуємо традицію, яку встановили на минулій ялтинській конференції. Ми віримо, що наша зустріч наступного року відбудеться в Ялті. Не колись, а наступного року. Ми маємо бути оптимістами», — сказав він та, нагадавши, що під час першої зустрічі в Ялті 15 років тому обговорювалася тема: «Нові кордони Європейського Союзу», зазначив, що тоді українські політики, пішовши манівцями багатовекторності, не скористалися «вікном можливостей». А сьогодні, переконаний Президент, Україна впевнено рухається у напрямку європейської та євроатлантичної інтеграції. «Ми твердо стали на шлях європейської та євроатлантичної інтеграції. І провідні зорі, які світять нам в дорозі — це зірки прапора Європейського Союзу. А компас України — це той, що намальований на емблемі НАТО», — заявив Петро Порошенко.
Згадавши про Бухарестський саміт НАТО 2008 року, де попри ухвалення рішення, що двері альянсу для України та Грузії відкриті, не було запропоновано плану дій щодо членства, Президент назвав такі тогочасні підходи західних політиків «умиротворенням потенційного агресора», яке Росія сприйняла не як умиротворення, а як слабкість Заходу та як карт-бланш до застосування сили до будь-якого сусіда. Однак українці своєю жертовністю та спротивом агресору в умовах, коли здавалося, що все вирішено без них, довели, що Україна має рухатися в напрямку європейської та євроатлантичної інтеграції. «Історія твориться не там, де все вже вирішено політиками, а там, де воля людей ламає часом плани політиків. І дерево історії проростає через накатаний асфальт. Саме так відбулося в нашій державі, в Україні в 2014 році», — констатував він.
Також П. Порошенко висловив переконання, що ініціатива закріпити європейські та євроатлантичні прагнення в Конституції є сигналом суспільству про твердість наших намірів попрощатися з Москвою та повідомленням західним партнерам, що Україна скористається відкритими дверима. «Раз ви неодноразово вже нам сказали, що двері відкриті, то ми обов’язково через них зайдемо. І ми обов’язково повернемося у велику родину європейських народів», — наголосив Президент.
Щодо теми війни з Росією та санкцій проти Москви П. Порошенко зауважив, що нині вони пов’язані не лише з Україною, бо до міжнародного співтовариства нарешті прийшло розуміння, що Росія є загрозою для усього цивілізованого і демократичного світу, вона хоче скористатися принципами і правилами дипломатії, щоб досягти цілей гібридної війни.
Стосовно майбутніх виборів глава держави підкреслив, що як Президент гарантує вільні, чесні й демократичні вибори. «Ми захистимо вільне волевиявлення громадян. Процес волевиявлення має відповідати нашій європейській стратегії і ще раз зарекомендувати Україну як лідера в дотриманні стандартів демократії на пострадянському просторі», — зазначив він та підкреслив, що Україна навіть в умовах зовнішньої агресії відмовилася від введення воєнного стану та від будь-яких обмежень політичних прав і свобод громадян. Водночас він висловив жаль, що на українській політичній шахівниці є фігури, які дозволяють Москві ходити собою. «За чотири роки ми відновили не лише армію, а й розвідку, тому маємо не приблизне, а абсолютно точне уявлення про плани Кремля, знаємо, кого там хочуть бачити у другому турі президентських виборів, і, слава Богу, мого прізвища там, у планах Кремля, немає», — сказав 
П. Порошенко та застеріг українців від загрози реваншу та ревізії європейської стратегії і повернення України до імперського стійла. «Безумовно, цю загрозу не слід перебільшувати. Я твердо переконаний, що європейські прагнення більшості українців і зараз, і в майбутньому є очевидними, але недооцінювати її також не слід», — зауважив глава держави.