Попри радісні звіти аграріїв Хмельниччини про високий цьогорічний врожай зернових, споживачі області отримали невтішну звістку від місцевих пекарів. Один із найбільших виробників — ТОВ «Торговий дім «Хмельницькхліб» — оголосив про підвищення цін на свою продукцію. На перший погляд, зростання не таке вже й велике — лише п’ять відсотків від нинішньої вартості буханця. Однак протягом минулого та нинішнього років здорожчання відбувається вже вшосте. Відтепер традиційну буханку хліба і батон підприємство відпускатиме по 11 гривень. Якщо додати до цього торговельну надбавку, то в магазинах ціна сягатиме 12—12,5 гривні.

Між святковими обжинковими короваями, які випікають та представляють з радістю, та буханцями на полиці магазину, що дедалі більше лякають своєю вартістю, пролягає ціла прірва.

Фото надано автором.

Такий крок пекарів у час завершення жнив, коли комори переповнені зерном, може видатись нелогічним. Як повідомляють у департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, агроформування області завершили збирання ранніх зернових з вагомими результатами. Загалом намолочено майже 1,85 мільйона тонн, середня урожайність — 52 центнери з гектара. Левову частку у валі становить озима пшениця — понад 1,2 мільйона тонн. Попри всі випробування погодними умовами, вдалось зберегти високу врожайність — 58,8 центнера з гектара. Крім того, сільгосппідприємства області отримали з кожного гектара по 49 центнерів жита. І все це мало б стати надійним підґрунтям для стабільних цін на хлібобулочні вироби.
Однак виробничники говорять про інше. Початок вересня приніс для них нові додаткові витрати. Зокрема, подорожчав газ для підприємств. Відтепер за нього доведеться платити по 11 гривень за кубометр. Ця складова для підприємства, яке випікає свою продукцію у печах, є доволі вагомою. Вже традиційно виробничники говорять і про здорожчання пально-мастильних матеріалів.
А до всього додало в ціні й борошно. Як ми і прогнозували раніше, великий вал не забезпечив високої якості зерна. Через «невчасні» посухи та зливи продовольчого зерна високого класу, яке використовується для харчової промисловості, зібрали менше. Відповідно ринок швидко відреагував на потенційне скорочення пропозиції. Тож тепер тонна борошна коштує 7500—8000 гривень.
У результаті згадані складові витрат і призвели до нових цін на буханець. Чи надовго вони закріпляться, сказати важко. Адже такі проблеми виникли не в одній області.
Дехто з експертів прогнозує до кінця року зростання ціни на хліб до десяти відсотків. Для покупця це означає, що він платитиме за буханець на гривню-півтори більше. Серед головних причин — дефіцит висококласних сортів пшениці. Й на подорожчання газу змушені будуть відгукнутись усі пекарні.
Та навіть попри такі прогнози аграрії продовжують активно працювати на полях, збирати врожай і закладати основи майбутнього. В багатьох господарствах уже сіють озиму пшеницю та жито. Фахівці наголошують: нині — оптимальні строки сівби, тож робота на полях кипить. Під урожай наступного року на Хмельниччині планують посіяти понад 225 тисяч гектарів озимини. З них 209 тисяч гектарів припаде на пшеницю.

Хмельницька область.