Для України підтримка з боку ЄС завжди була і залишається надзвичайно важливою. А особливо — сьогодні, коли світові ринки не надто сприятливі для економік, що розвиваються. Про це заявив голова Національного банку Яків Смолій після підписання Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди щодо четвертої програми макрофінансової допомоги Україні в один мільярд євро. «Це посилає потужний позитивний сигнал міжнародним інвесторам. Адже свідчить, що світова спільнота, і насамперед Європейський Союз, вірять в Україну як інституційного позичальника та в незмінність курсу реформ», — прокоментував Яків Смолій.
За його словами, співпраця з міжнародними партнерами має особливе значення для підтримки економічної та фінансової стабільності.
«Макрофінансова допомога від ЄС відкриє для України доступ до довгого і дешевого фінансування. Але це не лише гроші. Це — запорука впровадження структурних реформ у значущих сферах державної політики, без яких українська економіка не стане на рейки довгострокового стійкого зростання», — підкреслив голова центрального банку.

Довідково

Четверта програма макрофінансової допомоги ЄС передбачає виділення Україні 1 млрд євро. Ця сума буде розподілена на два транші по 500 млн євро кожний, обидва будуть спрямовані в міжнародні резерви України. Макрофінансова допомога надається країні на термін до 15 років. Цей інструмент доступний країнам — партнерам ЄС, у яких виникли проблеми з платіжним балансом, та доповнює фінансову допомогу, що надається країні МВФ. У 2014—2017 роках Україна та ЄС реалізували три програми макрофінансової допомоги. За їх результатами Україна отримала 2,81 млрд євро.