Депутат Вінницької облради Леонід Повх (на знімку) ініціював створення літературної премії «Бурштинова зоря». Ініціативу підтримали місцеві літератори. Про нову премію оголосять на всеукраїнській нараді молодих письменників, що відбудеться 19 вересня на базі сільгосппідприємства «Україна», яке очолює Леонід Повх. Чим викликана така увага аграрія до «сонячного каменю»?

Фото Олександра ГОРДІЄВИЧА.

Шматочок бурштину зберігається у батьківській хаті Леоніда Повха. Знаходиться біля ікони Пресвятої Богородиці. «Це сімейна реліквія, — пояснює пан Леонід. — Мені вона дісталася від матері, а їй — від її батька, тобто мого діда. Тому — від прадіда. Він мав воли. Їздив до моря по сіль...»
Агроном за фахом, краєзнавець за покликанням, Леонід Повх перелопатив десятки книг про «сонячний камінь». У другій половині 80-х років минулого століття в селі Гордіївка Тростянецького району археологи розкопали курган. В одному з поховань знайшли 1500 (!) виробів з бурштину загальною вагою два кілограми. У сиву давнину через Поділля проходив «бурштиновий торговий шлях». Його маршрут виходив до Чорного моря в Одесі. Про це Леонід Повх дізнався з досліджених ним історичних джерел.
«Чому б не відродити цей шлях?», — не раз задумувався над цим чоловік, небайдужий до історії рідного краю.
Одного разу у «Клубі ділових людей» Повх познайомився з підприємцем з Волині Галиною Симхою. З’ясувалося, що вона займається видобутком бурштину. Робить це на законних підставах. План відродження згаданого торгового шляху полягає хоча б у тому, щоб відкрити магазини з продажу «сонячного каменю» в обласних центрах чи областях, де протікає Південний Буг. До речі, пані Галина схвально поставилася до висвітлення цієї теми засобами літератури, тобто заснування літературної премії.
— Наша спілчанська організація підтримала ініціативу депутата-аграрія Леоніда Повха, — розповів «Голосу України» керівник обласного осередку Національної спілки письменників України (НСПУ) Вадим Вітковський. — Нині це питання особливо актуальне для держави. Можливо, силою слова, літературними засобами його вдасться зрушити з місця, підштовхнути господарників, політиків до позитивного розв’язання проблеми видобутку і реалізації бурштину. Це ж золота жила, якою наділила нас матінка-природа. Поки не навчимося по-господарськи розпоряджатися надрами, зокрема, «сонячного каменю», доти доведеться писати про це.
За словами співрозмовника, премію «Бурштинова зоря» присуджуватимуть майстрам слова, які зуміють цікаво розповісти про «сонячний камінь». Проводитиме конкурс Вінницька обласна організація НСПУ. До речі, нагороджуватимуть переможців у містах, що лежать на бурштиновому торговому шляху. На цю обставину звернув увагу співрозмовник. Щодо проведення наради молодих літераторів на базі господарства, це хороша нагода побачити, чим живе село, як працюють люди, почути розмовну мову. «На мою думку, у стократ краще поїхати до людей, на виробництво, ніж проводити зібрання у залі за зачиненими дверима, — каже пан Вітковський. — Робити це треба за тими дверима, де вирує життя...».

Вінницька область.