17—19 вересня у Львові та Івано-Франківську тривало Восьме засідання Парламентського комітету Асоціації Україна—Європейський Союз (ПКА).
 

Як розповів на брифінгу співголова ПКА Микола Княжицький, спільний парламентський комітет було створено після підписання Угоди про Асоціацію для контролю за виконанням Угоди про асоціацію та впровадженням її вимог. Гості відвідали Гуцульщину та Буковину, зустрілися з представниками органів місцевого самоврядування, національних меншин і бізнесу, студентами. За підсумками засідання було прийнято спільну заяву, яку опубліковано в пресі. Європейські та українські парламентарії порушували питання оборони, запобігання екологічним катастрофам на тимчасово окупованих територіях Донбасу, необхідності поглиблення боротьби з корупцією та реформування органів місцевого само-
врядування. Європейські колеги високо оцінили прогрес України за останні роки та виробили рекомендації щодо поглиблення цього прогресу. Сторони також обговорили поглиблення транскордонного співробітництва, зокрема в Карпатському регіоні України.
Співголова комітету з боку Європарламенту Даруіш Росаті відзначив прогрес, якого досягла Україна в реалізації Угоди про асоціацію, та успіхи за останні роки у процесах децентралізації, реформах органів місцевого самоврядування, системи охорони здоров’я, державного управління. «Треба докласти ще більше зусиль у критично важливих сферах у реалізації Угоди про асоціацію з ЄС», — сказав 
Д. Росаті й закликав українських колег прискорити реформу виборчого законодавства, боротьбу з корупцією, реформу системи влади, створити сприятливі умови для розвитку бізнесу.
«Суспільство повинно побачити і громадяни України повинні відчути результати реформ», — наголосив Д. Росаті.
На запитання, як депутати Європарламенту сприймають готовність Верховної Ради ухвалити зміни до Конституції щодо євроатлантичного вектору розвитку, що українські депутати продемонстрували в четвер, і чи прискорить це процес набуття членства Україною в ЄС та 
НАТО, Даріуш Росаті відповів: «Це надзвичайно важливий сигнал, який демонструє чіткість євроатлантичної інтеграції України. Ми вітаємо таке рішення українського парламенту, яке було прийнято більш як 300 голосами. Це дасть змогу поліпшити наші стосунки та співпрацю».
Депутати Європейського Парламенту, голови Підкомітету з питань безпеки та оборони Комітету у закордонних справах Європейського Парламенту Міхаель Галер та Ален Літу розповіли про результати візиту делегації ЄП до України. Делегація відвідала Маріуполь, Краматорськ та українські КПП. «Порівняно з 2014 роком українські Збройні Сили набагато краще обладнані, одягнуті та мають кращу зброю. Економічна ситуація в Маріуполі поблизу лінії зіткнення також значно поліпшилася», — відзначив М. Галер. Він також наголосив, що введення миротворчої місії ООН має бути на всій території кордону України з Росією.
«Ідея, з якою виступив президент РФ, що миротворчі сили ООН мають бути розміщені лише вздовж лінії зіткнення, є нереалістичною. Наша позиція — щоб місія була розташована на всіх окупованих територіях Донбасу», — сказав Міхаель Галер.
Європарламентарії висловили стурбованість ситуацією в Азовському морі, затриманням РФ кораблів на 2—3 доби. «Російська Федерація значною мірою зловживає практикою, яка дає можливість оглядати судна, і затримує їх. Ми в Європарламенті порушимо це питання і вимагатимемо, щоб це припинилося», — сказав М. Галер.
У свою чергу Ален Літу також підтримав думку, що миротворча місія ООН має бути розміщена на всій території україно-російського кордону. Європарламентарій висловив подяку ЗСУ за можливість ознайомитися із ситуацією на лінії зіткнення та гуманітарними аспектами. «З точки зору Європарламенту гуманітарна допомога повинна надаватися з двох сторін по лінії зіткнення, — сказав А. Літу. — Ми побачили, якого прогресу досягла ООС на лінії зіткнення на Донбасі». Європарламентарій також наголосив на потребі поліпшити роботу з гуманітарного забезпечення по обидва боки лінії зіткнення та підкреслив важливість ухвалення українським парламентом законо-
проекту про гуманітарне розмінування.