Збільшити суму гарантованих державою банківських вкладів мінімум вдвічі потрібно було ще два роки тому, і відповідний законопроект №5256 був поданий ще 2016 року. Так народний депутат і екс-голова фінансового комітету Верховної Ради Сергій Рибалка прокоментував заяву директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна про необхідність поступового підвищення гарантованої суми вкладів.
За словами Сергія Рибалки, для цього є кілька причин. «Суттєва девальвація гривні значно знизила купівельну спроможність цієї суми. Якщо до кризи на 200 тисяч можна було купити два нові середні автомобілі, то зараз — ледве одне дешеве авто. Після кризи середній клас втратив величезні кошти у «загиблих» банках. Це був удар по найбільш економічно активній частині населення України. Збільшення суми вкладів повинно було збільшити довіру до банківської системи та прискорити повернення вкладів населення одразу після кризи. Бо чим швидше ми би стабілізували фінансову систему та відновили кредитування, тим краще ми би використали сприятливу світову економічну кон’юнктуру. А зараз ми підійшли до нових світових проблем, знову росте ставка НБУ, що знову гальмує нормальне кредитування підприємств та гальмує зростання української економіки. Не минуло і кілька років, а влада згадала про наші пропозиції», — сказав народний депутат.

Він повідомив, що законопроект №5256, який він з колегами подав ще 2016 року, пропонує комплексну реформу системи гарантування вкладів та виведення банків з ринку. Ці зміни, за словами Сергія Рибалки, спрямовані на зміцнення банківської системи, підвищення її стабільності та прозорості роботи Фонду гарантування вкладів.

«Законопроект є частиною комплексних пропозицій, розроблених на базі Стратегії розвитку банківської системи України, яку ми готували з великою групою експертів і яку наш парламентський комітет рекомендував Верховній Раді, уряду та НБУ», — сказав народний депутат.

Вл. інф.