Уперше за останні тридцять років на Луганщині провели Велику Раду Українського козацтва. У прифронтове Щастя з’їхалися 180 представників Українського козацтва, а це 90 відсотків отаманів України.

Вибір місця зустрічі був не випадковий. Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк вважає, що саме у таких умовах, максимально наближених до бойових — як у місті Щастя, «можливо виявити єдність козацького духу в ім’я консолідації української нації та відновлення історичних традицій Українського народу».

Отамани, польові гетьмани з Одеси, Івано-Франківська, Сум, Бахмута, Лисичанська, Львова, Вінниці, Старобільська, Полтави, Києва, а також із Закарпаття  пройшли строєм вулицями міста (на знімку). На площі Миру їх зустріла молодь. П’ятдесят хлопців та дівчат були прийняті до лав Українського козацтва і отримали Універсал та пам’ятну медаль «310-річчя повстання під керівництвом Кіндрата Булавіна». Юні козаки також показали свою вправність. Учасники та переможці військово-патріотичної гри «Джура» продемонстрували козацькій старшині прийоми стройової підготовки. Після зустрічі з молоддю делегати Великої Ради Українського козацтва відвідали колишній штаб батальйону «Айдар» та поклали квіти до пам’ятних дощок загиблим у Щасті побратимам.

Перед проведенням Великої Ради відбувалася ще одна подія. Волонтер Костянтин Олейник (Трубач) заграв, а 180 козаків разом заспівали Державний гімн України на самій лінії розмежування — біля стели-знака міста Щастя. Спів був настільки гучним, що його почули на іншому боці Сіверського Дінця.
На Великій Раді Українського козацтва розглянули питання розвитку козацького руху, вирішили низку організаційних питань тощо. Гетьманом козаків України залишився Микола Пантелюк.

Фото надано автором.