Народні депутати, які представляють фракцію «Народний фронт», закликали своїх колег долучитися до роботи над законопроектом, який передбачатиме реєстрацію агентів впливу агресора.
Зокрема, керівник фракції Максим Бурбак (на знімку),

заявив: «В Україні, як і всюди на Заході, Москва використовує демократичні свободи та інститути для диверсійної діяльності. Вони цілеспрямовано та цинічно прикриваються демократією, щоб ширити хаос та конфронтацію. Це доведено в багатьох державах Європи та США». За словами парламентарія, ЗМІ та громадські організації, які, згідно з новоствореним законом, буде визнано агентами впливу, зобов’яжуть інформувати громадян України, що вони діють в інтересах Росії. Очікується, закон діятиме тільки стосовно іноземних агентів, які працюють прямо або опосередковано в інтересах держави агресора, якою є Російська Федерація, наголосив М. Бурбак. Працюватимуть над документом у парламентському Комітеті з питань національної безпеки та оборони, але до роботи закликають долучитися представників усіх фракцій.

Таку ініціативу підтримав і Президент Петро Порошенко в своєму щорічному зверненні до Верховної Ради. Глава держави акцентував, що нам необхідно захищати інформаційне поле, особливо напередодні виборів.

Водночас народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Костянтин Усов запевнив, що закон про реєстрацію агентів впливу не працюватиме проти критиків діючої влади.

«Хотів би, щоб ми все-таки акцентували одну важливу річ, — заявив він. — Президент говорив про те, що Україна повинна дбати про свою національну безпеку і про свій суверенітет. Суверенітет в сучасному ХХІ сторіччі — це не тільки армія, кордон, редут, блокпост, а це також гуманітарний, культурний, освітній та інформаційний суверенітет».

Народний депутат розвіяв побоювання з приводу того, що закон про реєстрацію іноземних агентів впливу стане палицею, яку застосовуватимуть «до здорових клітин демократії — до журналістів, громадських організацій, експертів». Як член парламенту, він висловив готовність консультуватися з усіма, хто вноситиме слушні пропозиції. «Ми не допустимо, щоб цей потрібний для українського суверенітету механізм використовували проти тих, хто веде цивілізовану дискусію, критикує, контролює владу», — акцентував К. Усов.

Вл. інф.