У стінах Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького відбувся V Всеукраїнський музейний фестиваль «Музеї і виклики часу». У його рамках можна було побачити майже 30 міні-виставок з усіх куточків України. 

Свої оригінальні експозиції представили Маневицький, Рівненський, Нікопольський, Криворізький краєзнавчі музеї, Чернігівський обласний художній музей ім. Г. Галагана, Новомосковський міський історико-краєзнавчий музей ім. П. Калнишевського, Васильківський музей, Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», Чернігівський історичний музей ім. В. Тарновського, Музей історії міста Краматорська тощо. На історичному форумі «Світова війна: український погляд» обговорювали такі теми: «У пошуках правди: сімейна пам’ять про Другу світову війну», «Достовірна історія війни: ідентифікація і популяризація», «Друга світова в інформаційній війні: політика, масова культура, ЗМІ», «8 і 9 травня: як відзначати?»

Десятки істориків і сотні небайдужих учасників заходу (старшокласники, студенти, викладачі і жителі міста) дискутували про події Другої світової війни без політики та ідеології. Такий форум відбувся в Україні вперше.
— На форумі було багато свіжих поглядів. Вони дають змогу швидше позбутися радянських міфів, які тривалий час утримували людей у полоні», — зазначив історик Василь Павлов.
Також у рамках фестивалю відбулася вечірня театралізована екскурсія «Володарі степу: половці».