У «Голосі України» вже повідомлялося про те, що 14 вересня понад дві третини депутатів Полтавської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Мамая. Водночас обрано новим секретарем міськради найближчого соратника народного депутата України, лідера Соціал-демократичної партії Сергія Капліна Олександра Шамоту. Останній, згідно з законодавством, має тимчасово, до завершення позачергових виборів, які призначить Верховна Рада, виконувати обов’язки міського голови.

Тимчасово виконувач обов’язків міського голови Полтави Олександр Шамота.

 

Тепер уже колишній очільник обласного центру Олександр Мамай.

Фото автора.

Щоправда, Олександр Мамай згаданих рішень спочатку категорично не визнавав і продовжував називати себе діючим очільником міста, демонструючи журналістам печатку міськради та перебуваючи у службовому кабінеті. Проте спершу місцеві активісти перешкоджали роботі пана Шамоти. А наступного дня кілька десятків молодиків, які називали себе представниками «Національного корпусу», фактично заблокували всі входи та під’їзди до будівлі міської ради, щоб не пустити туди пана Мамая...
Такі дії той назвав «силовим захопленням влади у місті» й звернувся до правоохоронців, наголошуючи на тому, що його двічі поспіль на посаду міського голови обирали не депутати, а уповноважені представники всієї територіальної громади. Натомість Олександр Шамота та представники нової депутатської більшості в міськраді запевняли всіх у тому, що словосполучення «міський голова Полтави Олександр Мамай» уже відійшло в історію. Оскільки дострокове припинення його повноважень відбулося згідно з чинним законодавством...
Зрештою, після того як у держреєстр замість «учорашнього» міського голови офіційно внесли прізвище тимчасово виконуючого обов’язки, й останній продемонстрував нову печатку міськради, Олександр Мамай визнав, що містом уже керує не він. Але «здаватися» не збирається. Тож на прес-конференції, яка відбулася у понеділок, 24 вересня, в офісі полтавського представництва партії «Совість України», пан Мамай заявив, що твердо вирішив звертатися до суду. Бо вважає сесію, на якій ухвалювалися рішення про зміну керівництва міста, нелегітимною, незаконною. Власне, такою, що була скликаною і проведеною самою депутатською більшістю з очевидними порушеннями належної процедури.
Нагадаємо, що саме на трьох засіданнях згаданої сесії, які відбувалися в різні дні, обранці громади спочатку визнали повноваження шістьох нових депутатів (їх «завели» туди відповідні партії, попередньо відкликавши таку само кількість «зрадників»). Це дало змогу утворити «антимамаївську» більшість і відправити у відставку секретаря міськради. А потім, на двох інших засіданнях, були достроково припинені повноваження діючого очільника міста, обрано нового секретаря ради й призначено інших заступників та членів виконавчого комітету.
Однак за умов, коли ще раніше, 27 серпня, Олександр Мамай своїм розпорядженням призначив наступну сесію міськради на 21 вересня, він вважає, що ніхто не мав права «перепризначати» її на іншу дату. Як і вносити до порядку денного «з голосу», вже безпосередньо на сесії, додаткове питання про дострокове припинення повноважень міського голови. Без попереднього його обговорення на засіданнях депутатських комісій і без звіту діючого очільника Полтави та навіть можливості для нього надати свої пояснення й відповісти на оприлюднені депутатами численні звинувачення у безгосподарності, розвалі комунальних підприємств, порушеннях законодавства тощо.
Тим паче, що, за словами пана Мамая, тільки на банківському депозиті міськвиконкому сьогодні лежить кругленька сума — понад півмільярда гривень, яка також є реальним показником господарювання міського голови. Водночас за вісім років керівництва містом йому не оголошували навіть підозри в якомусь криміналі, а звинувачення у порушеннях законів мають ґрунтуватися на рішеннях судів, які набули чинності.
Зрештою, він усвідомлює, що за будь-яких обставин працювати з налаштованою проти нього депутатською більшістю не зможе.
Тож, мовляв, навіть якщо суд визнає рішення «скандальної» сесії незаконними і, власне, поновить його на посаді, він сам поставить на порядок денний чергової сесії питання про довіру до міського голови. Головне, щоб обговорювали його і приймали будь-яке рішення у суворій відповідності з чинним законодавством і регламентом. А поки що він називає нове керівництво Полтави «псевдовладою», Олександра Шамоту вважає фігурою несамостійною. Насправді, на переконання пана Мамая, обласним центром керуватимуть Сергій Каплін та колишній міський голова і нинішній очільник найбільшої фракції у міськраді Андрій Матковський.
Вважає також, що «захоплення влади» у місті відбулося під тиском зі столичних Печерських пагорбів, де зараз готуються до виборів і хочуть мати лояльних до себе керівників на місцях. Не обійшлося, на думку Олександра Мамая, й без втручання силових структур, які «не помічають» очевидних порушень законодавства. Зрештою, за його словами, йти з політики у свої 50 років він також «не готовий». Тож навіть якщо програє згадані судові баталії, неодмінно братиме участь у наступних виборах міського голови Полтави. А також готовий «випробувати себе» на виборах до Верховної Ради в одному з двох місцевих мажоритарних округів.
Ситуацію з вимушеною відставкою міського голови Полтави вже прокоментував Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він нагадав, що міська рада, безумовно, має право приймати рішення про відсторонення очільника міста від цієї посади. «Але я думаю, що можна зробити дуже коротку норму закону, яка б передбачала баланс у цьому питанні, — зауважив керівник уряду. — Якщо міськрада звільняє міського голову, це означає, що сама міська рада теж розпускається, і всі йдуть на вибори. Тоді ніхто цим не буде зловживати».

Полтава.