Минулого сесійного тижня Верховна Рада проголосувала за те, щоб включити в порядок денний сесії проект змін до статті 41 Конституції. Він стосується реалізації прав громадян України на землю та збереження власності на сільськогосподарські землі, а також передбачає сталий розвиток села на основі фермерських господарств. Фактично, законотворці пропонують доповнити чинні положення статті, яка врегульовує правила набуття права приватної власності, лише одним реченням: «Основою аграрного устрою України є фермерське господарство». Як зауважив керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко, до такої ініціативи його однопартійців долучилися 178 народних депутатів.

У пояснювальній записці до проекту змін вказано, що зазначене удосконалення Основного Закону дозволить створити належні соціально-економічні та суспільно-політичні умови для майбутнього запровадження ефективного справедливого ринку сільськогосподарської землі. Як наслідок — власність на землю буде збережено в руках «широких кіл громадян», передусім тих, які проживають у сільській місцевості. Це гарантуватиме селянам добробут, а сільським територіям — розвиток, вважають парламентарії й висловлюють сподівання на те, що перспективою таких змін стане розбудова ефективного агропромислового комплексу. А це забезпечить «громадянський мир та соціальну злагоду» і «захистить національні інтереси та гарантуватиме безпеку держави».
Перед тим, як потрапити до сесійної зали, законопроект розглядали на засіданні парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя. У висновку вказано, що відповідні зміни не містять положень, які б скасовували чи обмежували права та свободи громадян, або ліквідовували незалежність, чи порушували територіальну цілісність. Зазначено також, що проект не потребує доопрацювання. Відтак, представники профільного комітету зійшлися на думці, що документ необхідно включати в порядок денний сесії Верховної Ради восьмого скликання та направити на розгляд Конституційного Суду для того, щоб одержати висновок з приводу його відповідності статтям 157 та 158 Основного Закону.
Автори законодавчої ініціативи, яка передбачає визнати фермерське господарство основою аграрного устрою країни, у своїх аргументах звертаються до міжнародного досвіду. Мовляв, аграрний устрій у багатьох країнах є фундаментом реалізації прав громадян на землю. Наприклад, у Конституції Польщі закріплено положення, згідно з яким основою аграрного устрою є сімейне господарство. Майже 80 відсотків всіх сільськогосподарських земель цієї країни перебувають у користуванні ферм. У 2013 році їх тут налічувалося майже півтора мільйона.
Представляючи законопроект у парламенті, Олег Ляшко наголосив на тому, що документ стане «осиновим кілком у грудях тих, хто хоче забрати землю в українського селянина». Нині в нашій Конституції немає жодної згадки про селянина чи фермера, наголосив народний депутат. Результативне голосування за зміни він назвав «відновленням історичної справедливості». За включення проекту змін до порядку денного сесії проголосували 267 парламентаріїв, які представляють різні політичні сили. Однак для того, щоб змінити Конституцію, доведеться знайти 300 голосів.