Траурну церемонію з перепоховання останків 19 воїнів Армії Української Народної Республіки заплановано на 28 вересня нинішнього року в селі Кукавка Могилів-Подільського району на Вінниччині.

Про це йдеться у повідомленні на сайті облдержадміністрації. За межами Кукавки досліджено забуту могилу, у якій, за переказами, місцеві поховали бійців, страчених червоноармійцями у листопаді 1920 року. Тоді на території села тримався острівець української влади. Охорону населеного пункту здійснювала бригада військових, створена на базі 2-ї Волинської дивізії Армії УНР. Під час наступу більшовицьких військ частина воїнів потрапили у полон. Були очевидці жорстокої наруги над полоненими. Саме вони показали односельцям місце страти. Їх поховали в одній братській могилі. Пізніше місцевий житель Ісаак Драбатий встановив на тому місці кам’яний знак. Його досі не прибрали з поля. Камінь став орієнтиром у проведенні досліджень.

Ініціатива належить науковцям Інституту національної пам’яті України. Виконували роботи пошуковці історико-дослідницького меморіально-пошукового підприємства «Доля», що є комунальною структурою Львівської обласної ради. Ексгумовано останки 19 загиблих. Як стверджують дослідники, їхній стан свідчить про те, що людей порубали шаблями. У могилі виявлено ґудзики з одностроїв. Встановлено, що такі ґудзики кріпилися на одностроях бійців армій трьох держав.