Протягом двох днів у Верховній Раді триватиме П’ятдесят перше засідання Комітету ПАЧЕС (Парламентська асамблея Організації Чорноморського економічного співробітництва) з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань.
Для нашої країни — велика честь вітати представників Комітету ПАЧЕС, наголосив під час відкриття засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Протягом 25 років ПАЧЕС стала міцним та надійним фундаментом для співпраці країн Чорноморського регіону, — наголосив він. — Ця співпраця неодноразово доводила, що спільні зусилля дають набагато більший ефект для розвитку економіки, аніж зусилля кожної держави окремо». Завдання асамблеї — економічна співпраця, зазначив глава парламенту. Водночас він зауважив, що важко проводити гармонійну економічну політику в умовах, коли здійснюється агресія стосовно країн регіону.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджієв та представники делегацій під час засідання Комітету ПАЧЕС.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджієв під час вручення пам’ятної медалі «25 років ПАЧЕС».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

«Для України важливим елементом співпраці є момент обстоювання територіальної цілісності кожної з країн, — сказав А. Парубій. — Хочу нагадати, що саме наш регіон особливо гостро відчуває агресію Російської Федерації. Хочу нагадати й про те, що російські війська продовжують перебувати у Молдові та Грузії. Ми кожного дня відчуваємо агресію в активній фазі і в Криму, і в Донецькій та Луганській областях. Очевидно, для того, щоб забезпечити гармонійний розвиток економік наших країн, вкрай важливо закликати і Російську Федерацію зупинити агресію і перейти до співпраці в сферах економіки та добросусідства».
Очільник парламенту повідомив, що цього тижня розпочнеться новий етап співпраці. Нещодавно створена міжпарламентська асамблея Україна —Грузія — Молдова стане ще одним фундаментом співпраці країн у Чорноморському регіоні, наголосив він. За словами керівника законодавчого органу влади, не дивно, що більш тісно співпрацювати між собою можуть країни, які кожного дня відчувають на собі російську агресію. Водночас Андрій Парубій висловив переконання в тому, що наші держави та весь вільний світ зможуть домогтися того, щоб під мирним небом обговорювати на форумах та нарадах питання тільки економічної співпраці, а таке явище, як збройна агресія відійде у минуле.
Окремо А. Парубій підкреслив той факт, що російська агресія є гібридною і відбувається не лише в мілітарній сфері, а й в інформаційній, економічній та енергетичній площинах. Тому надзвичайно важливо спільно виробити загальну економічну стратегію розвитку країн. Темою засідання комітету на ці два дні винесли розвиток і підтримку малого підприємництва в державах—членах ЧЕС. У цьому контексті Голова Верховної Ради наголосив, що це одна із рушійних сил регіонального економічного розвитку. Підтримка малого підприємництва є невід’ємною частиною загальних економічних реформ. Поряд із реструктуризацією підприємств та форм власності, залученням інвестицій та фінансових реформ. «Протягом останнього часу в нашій країні сталися суттєві зрушення в розвитку малого сектора економіки», — зауважив А. Парубій. Він нагадав, що навесні цього року схвалено урядову спільну стратегію розвитку цього сектору до 2020 року. У ній визначено пріоритетні напрями реалізації державної політики. Торік було ратифіковано також угоду між нашим урядом та Європейським Союзом про участь нашої країни в програмі ЄС, яка стосується конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу. Розвиток цього сектору стане основою для загального розвитку національної економіки, сказав     А. Парубій. Він висловив переконання в тому, що досвід кожної країни є цінним та неповторним. Обмін ним приведе до процвітання всіх країн та побудови сильних і успішних суспільств.
Генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджієв відзначив високий рівень організації заходу. Він повідомив, що в травні цього року Президент ПАЧЕС, спікер албанського парламенту Грамоз Ручі, прийняв рішення вручити Голові Верховної Ради Андрію Парубію медаль  ПАЧЕС за значний внесок. Він висловив сподівання на гарне співробітництво і в майбутньому. Україна в ПАЧЕС завжди відігравала особливу роль, наголосив А. Гаджієв.
Ухвалені в Києві рекомендації буде представлено на засідання Генеральної асамблеї в Єревані, зазначив голова Комітету із економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань Красимир Вельчев. Він акцентував увагу на важливій ролі малого підприємництва, наголосивши на таких важливих функціях, як інноваційність, підтримка конкурентного середовища, створення додаткових робочих місць. Розвиток малих підприємств помітно скорочує рівень безробіття, наголосив К. Вельчев. Ще один важливий момент — скорочення монополій. Мале підприємництво може допомогти подолати інфляцію, а добробут сучасної держави здебільшого залежить від рівня розвитку малого бізнесу, який представлено в таких сферах, як будівництво, торгівля, автосервіс та сфера послуг. Спостерігається і диверсифікація малого бізнесу в галузях виробництва, машинобудування, енергетики, технічної та хімічної промисловості, приладобудування, комунікації та перевезення. Розвиваючи мале підприємництво, варто пам’ятати, що під час криз необхідно знижувати та спрощувати податкове навантаження, наголосив керівник комітету. Учора члени Комітету ПАЧЕС проголосували за низку рекомендацій для парламентів та урядів країн Чорноморського регіону.