Протягом двох днів, 24—25 вересня, у Тернополі діяв дискусійний майданчик для напрацювання подальшого напряму розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.

Організували «День діалогу з владою» представники Асоціації міст України. Цьогорічний форум присвятили обговоренню результатів і викликів реформи місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ та законодавчого забезпечення житлово-комунального господарства й містобудування.
«Ще кілька років тому, зазвичай, у нас були монологи: центральна влада говорила одне, місця — інше. І вони один одного не чули. Ми побудували нову систему, — сказав під час виступу на форумі Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (на знімку). — Перед нами стоїть завдання — побудувати економічно сильну державу. Чи можливо це без сильних громад? Ні. Місцеве самоврядування потрібно стверджувати шляхом зміцнення повноважень, передачі ресурсів і відповідальності. Це три фундаменти, на яких базується місцеве самоврядування».
Глава уряду наголосив, що сьогодні на центральному рівні запроваджуються фундаментальні зміни — в освіті, медицині, промисловій політиці, сфері розбудови ділового клімату. І залучення регіонів до цих змін має бути максимальним. Нову якість життя має відчути кожен українець.
«І тут органам місцевого самоврядування треба розуміти, як конвертувати ресурс у необхідну якість. Цього року уряд вийшов з трьома пріоритетами роботи: економіка та пакет економічних законів, європейська інтеграція і децентралізація. Я пройшов з цією ідеєю непростий і чималий шлях. І я радий, що ця ідея сьогодні має практичне застосування і добрий результат. Нам треба формувати сильні громади. І вони мають бути включені в економічне зростання. У діалозі зможемо знаходити правильні державницькі рішення», — додав глава уряду.
Також під час свого перебування на Тернопільщині Володимир Гройсман обговорив проблеми освіти зі студентами Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та проінспектував ремонт траси М-09 Тернопіль — Львів — Рава-Руська, яка входить до коридору Go Highway.
Децентралізація — це не тільки об’єднання громад і підвищення якості сервісу. Наша кінцева мета — повна зміна системи менеджменту на місцях. Це передусім сформовані сильні громади, які виконують усі функції для своїх мешканців, а центральна влада формує політику і підтримує цей процес. Про це сказав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час перебування у Тернополі.
«Реформа децентралізації сьогодні для країни — у найбільшому пріоритеті й справді показує високі результати. Тільки один приклад, плюс додаткові 28 млрд грн надходжень до місцевих бюджетів за січень—серпень 2018 року, і люди мають про це знати і розуміти, як вони витрачаються. Українці мають отримувати не просто нову, а високу якість всіх сервісних послуг», — наголосив Геннадій Зубко. За його словами, ключовий механізм успішності реформи децентралізації — прозорість і в діяльності сервісних організацій, і місцевої влади. «Ми вже подали до Мінфіну свої пропозиції щодо реформування ДФС, яка є в першу чергу сервісною організацією. Це дозволить органам місцевого самоврядування побачити, від кого надходять податки, з якого підприємства, скільки сплачується ПДФО тощо. Але необхідно працювати і в зворотному напрямі — публікувати власні бюджети, витрати і звітувати перед своїми громадянами. Громади хочуть прозорості у всьому. І країна рухається у цьому напрямку», — підкреслив Г. Зубко.
Форум місцевого самоврядування «День діалогу з владою» — уже традиційна зустріч регіональних керівників. Свій погляд на необхідність таких форумів висловив голова Тернопільської обласної ради, віце-президент Української асоціації районних та обласних рад Віктор Овчарук: «З власного досвіду знаю, як важливі такі зустрічі. До слова, нещодавно у Затоці відбулась триденна нарада-семінар, організована та проведена Українською асоціацією районних та обласних рад, участь у якій взяли понад двісті керівників районних та обласних рад, а також ОТГ. Було напрацьовано Резолюцію, головні пункти якої акцентують увагу на подальшій роботі над законодавством, зокрема підтримці першочергових нормативно-правових актів, що в подальшому забезпечить динамічний розвиток децентралізації та місцевих рад. Не оминули увагою учасники наради й органи державної влади — напрацьовані пропозиції та звернення вже відправлені. Є пункт про звернення до ЦВК, аби колегіальний орган забезпечив можливість проведення виборів в ОТГ, задля вирішення нещодавньої ситуації з блокуванням таких у понад ста потенційних громадах. Також Резолюція наголошує на необхідності проведення низки навчальних програм для представників органів місцевого самоврядування та широкій комунікаційній роботі. Ознайомившись із програмою «Дня діалогу з владою», маю сказати, що поставлено великі, амбітні цілі. Переконаний, що їх буде досягнуто. Буде вироблено спільні пропозиції та шляхи їхнього впровадження. Адже сьогодні, як ніколи, тема ефективної системи організації територіальної влади, поза сумнівом, стоїть на порядку денному реалізації комплексних реформ в Україні, в тому числі в частині розділення повноважень між органами місцевого самоврядування. Недарма слоган зустрічі керівників обласних та районних рад — «Час місцевого самоврядування». Цей вислів дуже актуальний у контексті децентралізації, оскільки органи місцевого самоврядування, виходячи зі своїх потреб, можуть закладати підвалини для майбутнього демократичного розвитку країни. Тому час діяти».

Тернопільська область.

Фото з Урядового порталу.