Про це під час виступу на 39-й сесії Ради ООН з прав людини, яка проходить у Женеві, заявив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров (на знімку).

«Крим залишається відкритою раною. Особливо боляче бачити категоричну відмову держави-окупанта — Російської Федерації до-тримуватися міжнародного гуманітарного права на окупованому півострові. Найсумніше — буквально щодня отримувати повідомлення про те, як кримські татари і далі страждають від поліцейських рейдів», — наводить слова Р. Чубарова сайт Блоку Петра Порошенка.
Також парламентарій наголосив, що судочинство окупаційної влади в Криму не дотримується стандартів в області прав людини. «Тривожно дізнаватися, що наших співвітчизників регулярно пере-
слідують через фальшиві звинувачення в тероризмі та правопорушеннях, пов’язаних з екстремізмом. При цьому в усіх судочинствах окупаційна влада не дотримується стандартів у галузі прав людини», — за-значив він та підкреслив, що «сьогодні повторюється трагедія кримськотатарського народу 1944 року».
Р. Чубаров наголосив, що нині по всьому півострову відбуваються порушення основних свобод людини, в тому числі свободи мирних зібрань, висловлювання, об’єднань, релігії та свободи пересування.
Особливо неприйнятним і прикрим народний депутат назвав те, що, незважаючи на наказ Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року, який був нещодавно знову підтверджений цим судом, представницький орган кримськотатарського народу — Меджліс і далі залишається забороненим на півострові.
Крім того, Р. Чубаров звернув увагу, що українцям, які проживають в Криму, відмовлено у праві отримувати освіту українською мовою.
«Росія вперто ігнорує міжнародні організації, політичних лідерів, представників громадянського суспільства, які закликають врятувати життя незаконно заарештованих у Криму громадян України, засуджених за надуманими звинуваченнями і утримуваних в російських в’язницях. Олег Сенцов та Володимир Балух голодують уже понад чотири місяці та півроку відповідно. Понад 70 мешканців Криму — кримських татар, українців, представників інших національностей — позбавлено волі», — повідомив Р. Чубаров та наголосив, що ситуація на тимчасово окупованих територіях залишається не-
змінною, якщо не стає гіршою.
«Росія не хоче чути голос міжнародного співтовариства, навіть Міжнародного суду ООН. У рік 70-річчя Конвенції про попередження злочину геноциду не можна дозволяти Російській Федерації, чиє керівництво має таку ностальгію за Радянським Союзом, повторювати злочини кривавого радянського диктатора Сталіна проти кримських татар та етнічних українців з метою «повністю або частково знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку», — звернувся до учасників 39-ї сесії Ради ООН з прав людини Р. Чубаров.