До Дня міста хмельницькі комунальники приготували всім яскравий подарунок — на вулиці в центрі обласного центру нанесли святкову дорожню розмітку. Замість чорно-білої «зебри» на асфальті з’явився вишиваний рушник, на якому білі полоси чергуються з червоним узором, що нагадує вишивку (на знімку). Особливістю стало ще й те, що мотив малюнку взятий із зображення міського бренда.

Чимало хмельничан схвально відгукнулось на таку креативну ідею. До того ж, за твердженням її авторів із Агенції розвитку Хмельницького, для створення святкового настрою не знадобилось багато коштів — лише трохи фарби та трафарет. А ще на міському комунальному підприємстві з будівництва, ремонту та експлуатації доріг, працівники якого і наносили нестандартну розмітку, вважали, що такий акцент має привернути увагу пішоходів, котрі часто порушують правила дорожнього руху саме у цьому місці.
Але саме з таким твердженням не погодились правоохоронці. Нова «зебра» привернула їхню увагу не так своєю красою та креативністю, як тим, що Державний стандарт не передбачає такого дорожнього знака. Тому у патрульній поліції міста вважають, що це — порушення закону. До того ж перед нанесенням такої розмітки комунальники як виконавці робіт жодних погоджень та дозволів не брали ані у правоохоронців, ані в інших контролюючих установах. Тож виходить, що креативна ідея підпадає під статтю про пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів і технічних засобів регулювання дорожнього руху, створення перешкод для руху та невжиття необхідних заходів щодо їх усунення. Покарання передбачає штраф у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів.

У КП з будівництва, ремонту та експлуатації доріг переконують, що все робили лише заради того, щоб додати святкового настрою хмельничанам. А якщо при цьому стали порушниками закону, то вини з себе не знімають і готові сплатити штраф. А ще додають, що розмітка недовговічна. Вона нанесена фарбами, які швидко потьмяніють. Уже після першого дощу малюнок зблякне, а невдовзі взагалі зникне.
За таке прикрашання вулиці свого часу вже поплатились кам’янець-подільські комунальники. Чотири роки тому вони на одному з перехресть міста замість фарбування виклали кольорову бруківку. Вишиваний узор виглядав дуже гарно і водночас мав виконувати функцію дорожньої розмітки. Однак і за нього довелось заплатити штраф саме з тієї причини, що у ДСТУ таких зразків не існує, а тому малюнки можуть призвести до підвищення аварійності.
Хоча насправді більшість водіїв та пішоходів не вважає, що такі малюнки відволікають увагу і призводять до ДТП.

Фото надано автором.