На базі Берегової охорони збройних сил США в місті Балтімор відбулася церемонія безплатної передачі Україні двох катерів класу «Island». На кораблях у присутності Президента України Петра Порошенка та віце-адмірала Берегової охорони США Майкла Макалістера підняли жовто-блакитний прапор. Катери поповнять флот ВМС ЗСУ. Після ремонту, заміни двигунів і необхідного оснащення через рік вони прибудуть до Одеси та зможуть патрулювати акваторії Чорного й Азовського морів.

Президент України Петро Порошенко під час церемоніїпередачі Військово-Морським силам України двох патрульних катерів берегової охорони класу «Island» на території бази Берегової охорони США «Балтімор».

 

Фото з сайту https://www.president.gov.ua

Процедура передавання катерів, що добре зарекомендували себе на службі Берегової охорони США, нашим ВМС розтягнулася в часі на чотири роки через бюрократичні процедури й необхідність зміни українського законодавства.
Україна зможе адекватно реагувати на морську повзучу агресію РФ, захищати свої порти та протистояти подальшій анексії акваторії, якщо не просто відродить свій військово-морський флот, а створить його практично заново з врахуванням нових гібридних загроз, дефіциту часу й можливостей. А поки що слабкість практично знекровлених після анексії Криму українських ВМС, «дружні» договори про спільне використання внутрішніх вод простору провокують «хапальний рефлекс» Москви на морі.
Про що свідчать постійні провокації з боку російських прикордонних катерів на Азові. Створення до кінця року в Бердянську військової бази є пріоритетним напрямом розвитку наших Військово-Морських Сил. За словами заступника начальника штабу командування ВМС ЗСУ Андрія Риженка, база повинна захистити порти Азовського моря та гарантувати безпеку судноплавства, що передбачає проведення протимінних заходів.
Через морські міни не раз страждали судна наших прикордонних військ. Як зазначив Андрій Риженко в коментарі «Громадському», нинішній статус внутрішніх вод дає змогу опоненту застосовувати мінну зброю практично необмежено й з різних платформ. Зараз у розпорядженні українських Військово-Морських Сил в Азовському морі є два артилерійські бронекатери, які будуть оснащені сучасними сканерами бічного огляду — сонарними системами, необхідними для безпечного проведення протимінних заходів, повідомив він.
Для потреб ВМС України необхідно не менш як три десятки катерів, здатних вести морські операції в прибережній зоні. Таку цифру раніше озвучив заступник начальника штабу (з питань Євроатлантичної інтеграції) командування Військово-Морських Сил України, капітан 1-го рангу Андрій Риженко в інтерв’ю ІА «ОПК. Існують різні погляди на реформування ВМС, а що стосується відновлення надводного флоту, то розв’язанням цієї проблеми, на його думку, є створення так званого москітного флоту. «Москітний флот» — це швидкі, маневрені катери, здатні діяти в близькій морській зоні, знищувати надводні кораблі й підводні човни противника, охороняти важливі об’єкти морської інфраструктури, бази та порти, забезпечувати рейдові й спеціальні дії морської піхоти та сил спеціальних операцій, вести протимінні дії. В умовах існуючих загроз, обмеженого фінансового ресурсу й часу створення «москітного флоту» є для України оптимальним варіантом асиметричної відповіді російському агресорові. «Ми розрізняємо три платформи, які нам необхідні: пошуково-рейдова, пошуково-ударна та протимінна», — сказав заступник начальника штабу командування Військово-Морських Сил України. До першої платформи належать ракетно-торпедні катери з артилерією 40 мм і вище, що здатні діяти на відстані майже 100-120 миль від берега. У них на озброєнні — 3—4 протикорабельні ракети (торпеди), переносний зенітний ракетний комплекс (ПЗРК). Друга платформа — багатоцільові катери, оснащені артилерією до 30 мм, ПЗРК, протитанковим ракетним комплексом (ПТРК), прямого влучення 20—30 м. І третя платформа — катери для ведення протимінних дій. При цьому боєздатність «москітного флоту» визначається не кількістю катерів, а встановленим на них озброєнням...
На думку екс-заступника міністра оборони України (2014 р.), адмірала Ігоря Кабаненка, для протидії російській агресії на воді необхідно мати військово-морську стратегію. І вже на її підставі треба будувати флот. Він уважає модель «москітного флоту» оптимальною та пріоритетною для українських Військово-Морських Сил. І поділяє думку Андрія Риженка, що завдяки своїй маневреності й малогабаритності «москіти» здатні дати асиметричну відповідь агресорові, бо в нинішніх умовах швидко побудувати симетричний флот, як це було під час «холодної війни» між СРСР і США, Україна не може. Ціна питання така: один корвет з необхідною інфраструктурою коштує стільки само, скільки «москітна» флотилія з 25—30 платформ.Ілюстративне

Фото з сайту www.veterano.com.ua.