Днями в Києві та деяких інших містах країни відбулися акції протесту проти насильства щодо громадських активістів. Кілька сотень демонстрантів, серед яких журналісти, адвокати та політики, зібралися й під стінами адміністрації Президента України. Мирний протест під назвою «Мовчання вбиває» — акція солідарності з 55 громадянами, яких хотіли знешкодити, залякати чи вбити останнім часом.
Найбільше на заході говорили одесити, адже протягом 2018 року 14 нападів сталося в Одесі.

«Сьогодні беззаконня і бандитизм відбуваються просто в центрі великих міст, зазвичай за кількасот метрів від будівель органів влади, правопорядку. За останні чотири роки я брав участь у багатьох акціях протесту проти незаконних забудов, корупції, свавілля поліції. На мене тричі нападали, сфальсифікували кримінальну справу й не надавали охорони, бо не вбачали загрози моєму життю. Сьогодні нападник на свободі і він має охорону, на відміну від мене», — сказав одеський активіст Сергій Стерненко.
Він розповів, що слідство досі не встановило ні замовників, ні посередників, ні співучасників злочину, і припустив, що поліції вигідно їх покривати. Активіст також наголосив на незахищеності кожного з українців.
Учасники акції зачитали звернення до П. Порошенка і передали його до адміністрації Президента. Серед основних вимог — чітка публічна позиція вищого керівництва держави, проведення позачергового засідання РНБО через зростання інтенсивності нападів, оперативне й ефективне розслідування кримінальних справ і звіти на кожному етапі перед громадськістю.

Своєю чергою Петро Порошенко заявив, що поділяє стурбованість учасників акції «Мовчання вбиває». Відповідне повідомлення поширила адміністрація Президента. «Президент вимагає, щоб на координаційній нараді з питань боротьби зі злочинністю було розглянуто це питання, і чекає відповідного звіту», — повідомили у відомстві.
Як зазначив учора ЗМІ директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко, правоохоронні органи, працюючи над розкриттям цих нападів, намагаються бути в діалозі з активістами. За його словами, природа всіх цих злочинів різна, і поліція має успіхи в розслідуванні справ.