Проща до монастиря Успіння Матері Божої в селі Погоня, що тривала упродовж 29—30 вересня, зібрала тисячі людей з усіх куточків України та з-за кордону. Циклон «Гелена», що вирував над Прикарпаттям, змушений був відступити, і навкруги сяяло сонце.

XXIII Міжнародна проща вервиці, а загалом 10-та ювілейна для Погоні, знаменна тим, що цьогоріч її відвідав Верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук). Глава УГКЦ очолив архієрейську Божественну літургію. Блаженнішому Святославу співслужили архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, екзарх Харківський владика Василь Тучапець, єпископ-помічник Мукачівської єпархії владика Ніл Лущак, отці-василіяни та духовенство з різних куточків України.
Візит патріарха став історичною подією для Тисмениччини. Блаженніший Святослав високо оцінив старання господарів та організаторів прощі. Працювали відповідні служби, які забезпечували порядок та робили все для того, щоб така велика кількість людей (за підрахунками їх було не менш як 15 тисяч) почувалися комфортно.

 

Глава УГКЦ Святослав Шевчук (у центрі) та архієпископ і митрополит
Івано-Франківський Володимир Війтишин
(ліворуч).


За короткий час Погоня перетворилася на справжню перлину Прикарпаття, яка, за словами глави УГКЦ, має все для того, щоб проводити заходи такого рівня. Архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин подякував високому гостю за приїзд і спільну щиру молитву. Блаженніший Святослав зазначив, що розважання над таїнствами вервиці — це й роздуми над своїм життям. На завершення прочани отримали пастирське благословення від глави УГКЦ та заспівали молитву за Україну «Боже великий єдиний».
«Погоня є унікальним місцем, де можна віднайти мир у душі та особливо єднатися із Богом. Це місце прославлене чудотворною іконою Божої Матері, є світлим і радісним нагадуванням, що спільна молитва здатна творити дива», — підсумовує прощу журналіст і вчитель тисменицької школи Богдан Нагірняк.


Фото надано Івано-Франківською
архієпархією УГКЦ.