Нинішній рік для стародавньої Умані знаковий — виповнюється 355-та річниця надання місту Магдебурзького права, європейського привілею на самоврядування та комерційний розвиток. Відтоді, від 1663 року, розпочався бурхливий економічний поступ козацького полкового міста. Через століття Умань перетворилася на справжню перлину, квітучу столицю східного Поділля. З неповторною і таємничою «Софіївкою», архітектурними ансамблями, унікальними пам’ятками історії, духовними святинями.
Про те, як і чим живе нині 86-тисячне місто «на перехресті всіх українських шляхів», розмова нашого кореспондента з міським головою Умані Олександром Цебрієм
(на знімку).

Із досьє «Голосу України»

Олександр Володимирович Цебрій народився 1974 року в Умані. Закінчив кооперативне училище та державний педагогічний університет. Здобув кваліфікацію магістра з економіки підприємств. Займався підприємницькою діяльністю, очолював підприємство з обмеженою відповідальністю «Круїз-Авто». У 2014-му обраний секретарем Уманської міської ради. Півтора року виконував обов’язки міського голови. З 2015 року — міський голова Умані. Безпартійний. Член ревізійної комісії Всеукраїнського об’єднання «Клуб мерів». Характеризується як здібний аналітик, умілий організатор. За вдачею — лідер. Дисциплінований, цілеспрямований, вимогливий. Відкритий, товариський. Захоплюється спортом та подорожами. Одружений. Разом з дружиною виховує двох синів.

Олександр Цебрій з молоддю Умані.

Фото надані прес-службою Уманської міської ради.

— Олександре Володимировичу, якби вам запропонували назвати найголовнішу визначальну рису сучасної Умані — щоб ви виділили насамперед?

— Її молоде, усміхнене обличчя. Життєрадісність та оптимізм. Поясню чому. Умань — місто студентів, школярів, дітвори. У нас функціонують два державні університети, три філії приватних університетів, вісім середніх спеціальних навчальних закладів, 16 шкіл, 19 дитсадків... Як «Софіївка» навесні буяє всіма кольорами веселки, так наша Умань квітне посмішками юні.
— Це справді чудово. Тим більше, що цього навчального року стартувала Нова українська школа...
— Так. Відзначу й те, що вперше освітня реформа підтримана значним фінансовим ресурсом. Здійснюється перебудова школи за рахунок коштів державного бюджету в партнерстві з органами місцевого самоврядування за принципом 70 на 30 відсотків. Це дуже важливо. Підтримують реформу й зарубіжні структури. Наприклад, для 37 перших класів міста від компанії The LEGO Foundation надійшли комплекти LEGO DUPLO. Третій рік поспіль триває участь у національному науково-педагогічному проекті «Інтелект України» наших шкіл. Дітям дуже подобається навчатися в «проектних» класах, адже засвоєння матеріалу відбувається в ігровій формі з використанням інноваційних технологій. Щоб підтримати новітні методи навчання і виховання, за кошти місцевого бюджету для перших класів придбано вісім плазмових телевізорів. Для обдарованих дітей, які досягли успіхів у Малій академії наук, з міської скарбниці також виділяється грошова винагорода. Щороку відзначаємо за перемоги в різноманітних конкурсах, олімпіадах та на наукових симпозіумах 180—200 талановитих школярів.
— Відомо, що ви як міський голова особисто підтримуєте ділові, творчі ініціативи юнацтва. Розкажіть про це докладніше.
— Із задоволенням. Чимало сучасної молоді проявляє активність у громадському житті міста. Вони думають креативно, працюють мобільно. У цьому ще раз переконався, коли в рамках проекту «Академія молодіжного лідерства» запропонував провести міський конкурс «Аби мером був я». Подані на конкурс роботи шкільної та студентської молоді відзначалися сміливістю, новизною, творчим підходом. У плануванні життєдіяльності міста ми неодмінно їх використаємо, а найталановитіших авторів залучатимемо до подальшої співпраці. Взагалі багато юнаків та дівчат зацікавлені в особистому самовдосконаленні, у професійному зростанні, в оновленні навколишнього простору. Вони беруть участь у найрізноманітніших проектах, конкурсах, новаціях. У діловому партнерстві з місцевою владою працюють над тим, щоб зробити місто комфортнішим, затишнішим, оригінальнішим. Цікавим для молоді є проект братів Віталія та Володимира Кличків «Школа успіху». Беручи в ньому участь, майбутні кризові менеджери розвивають у собі лідерські якості, креативне мислення, конструктивізм і продуктивність. Ті, хто пов’язує своє майбутнє з дипломатією чи міжнародною політикою, співпрацюють з національною програмою «Молодіжний делегат України до ООН». Крім всеукраїнських та міжнародних промоцій, у нас в Умані щороку проводиться десять масштабних свят і фестивалів, в яких задіяна вся молодіжна частина громади. Особливо активно в «Днях європейської спадщини», у феєричному фестивалі повітряних куль, у туристичних ярмарках та багатьох інших міських заходах.
— Щороку до Умані приїжджають тисячі хасидів. Чи дає масове паломництво відчутний комерційний зиск місту?
— На жаль, поки що ні. На це є чимало серйозних об’єктивних причин. Щоб виправити ситуацію, нам нарешті вдалося переконати український уряд зробити необхідні кроки задля цивілізованого прийому учасників релігійного паломництва на могилу іудейського проповідника цадика Нахмана. Зокрема, розпочато роботу над цільовою державною програмою, за допомогою якої хаотичний рух іноземних туристів буде спрямовано в законне злагоджене русло. Ми дуже сподіваємося на те, що розробка державної програми кардинально вплине на темпи і якість розвитку міста.
— Якось довелося прочитати припущення народного депутата України Борислава Берези, що Умань при прагматичному плануванні і налагодженні сервісної інфраструктури могла б на іудейський новий рік приймати не 30, а 300 тисяч хасидів-прочан...
— Гадаю, це значно завищена цифра. Принаймні зараз. Так, нам украй необхідно розвивати сервісні послуги, будувати нові готелі і хостели, відкривати сучасні заклади громадського харчування. Для цього потрібні потужні інвестиції. Ми відкриті до співпраці з внутрішніми і зовнішніми інвесторами, з міжнародними організаціями та фундаціями.
— Тобто туристична галузь стає для Умані пріоритетною?
— Саме так. Розроблено програму розвитку туризму до 2020 року. У рамках виконання накресленого випущено відеоролики, туристичну карту міста, запрацював сайт «Умань туристична», на вулицях і площах встановлено двомовні вказівники для мандрівників.
Нинішнього року ми провели перший туристичний форум, який дав новий імпульс для втілення креативних проектів та задумів у цій сфері. Зокрема, відкрито конкурс бізнес-ідей «Умань Хаб» на кращу доктрину соціально-економічного розвитку міста, підвищення рівня самосвідомості громади, розробку сучасних атракцій, рекреаційних куточків тощо. Підключаються до популяризації Умані й наші міста-побратими. Їх у нас 14. Невдовзі ми поріднимося зі ще одним містом — іспанським Арагоном. Нині плідно співпрацюємо з іспанцями в галузі культури та мистецтва. Торік в Умані було урочисто відкрито скульптурну композицію іспанського митця Карлоса Гарсія Лаоса «Материнський інстинкт». Цього року відбудеться відкриття ще кількох спільних проектів: виставки українсько-іспанського живопису та фестивалю іспанського німого кіно. Здійснюється також цікавий задум уманської мисткині Одарки Дьоми-Пісної, її родини та Карлоса Гарсія Лаоса зі створення іспанського парку. Цей колоритний куточок стане окрасою нашого міста.
— Олександре Володимировичу, досі ми вели мову про гуманітарні проекти та ініціативи. Проте чи не найважливішим блоком у вашій діяльності є соціальні питання. Це так?
— Безперечно. Найбільшу увагу в забезпеченні всебічного соціального захисту ми приділяємо нині учасникам антитерористичної операції на сході України. Колишні бійці потребують не лише пільг, фінансової підтримки, а й нашої щирої уваги, розуміння, піклування, глибокої реабілітації після важких фізичних, психоемоційних навантажень і травм. За принципом «єдиного вікна» 665 родинам учасників АТО та 14 сім’ям загиблих героїв надаються пільги на житлово-комунальні послуги без звернення до комунальних підприємств. Через міську програму «Турбота» з бюджету виділяються кошти на безплатне шкільне, дошкільне харчування та оздоровлення дітей атовців, виплачується щомісячна стипендія в розмірі однієї тисячі гривень дітям, батьки яких загинули, зі зброєю в руках захищаючи Батьківщину. Поступово вирішується питання забезпечення земельними ділянками учасників АТО. З цією метою вже виділено 356 наділів і робота з пошуку вільних земельних площ триває. Набагато складніша проблема із забезпеченням атовців житлом. Разом з тим для п’яти родин придбано квартири за кошти державного бюджету. Цього року одній сім’ї загиблого учасника АТО перераховано кошти на придбання квартири. Пільговим кредитом для купівлі житла скористалися троє захисників Вітчизни. Ще 47 родин атовців перебувають на квартирній черзі. Вважаю, що державна політика щодо забезпечення наших захисників має бути набагато ширша і комплексна. Зокрема, через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву можна розв’язати проблему забезпечення атовців квартирами. Необхідно лише виділяти державні кошти, спрямувати достатні, технічно обґрунтовані асигнування на будівництво житла.
— Щоб справді розпочалося належне державне фінансування цільового будівництва, то й в Умані можна було звести житло для родин учасників АТО...
— Для цього в нас є все: кваліфіковані інженерно-технічні працівники, робочі руки, а головне — велике бажання забезпечити колишніх бійців комфортним, затишним житлом. Нинішнього року в місті введено в експлуатацію 17 тисяч квадратних метрів загальної площі житла. У тому числі приватні забудовники звели дві житлові дев’ятиповерхівки на 225 квартир. Оселі по-сучасному просторі, утеплені, з індивідуальним опаленням. Ці новобудови переконують кожного: споруджувати житло ми вміємо. Тільки для цього потрібне масштабне фінансування.
— Сподіватимемося, що в майбутньому так і буде. А сьогодні мальовнича Умань — у передчутті великого свята. Завтра розпочнеться дивовижний День міста.
— Ви влучно підмітили. Кожний День народження рідної Умані по-своєму неповторний і різнобарвний. До нас, як завжди, приїде багато гостей — шанувальників нашого стародавнього і вічно молодого міста. Під час святкування буде насичена програма: флешмоб, пісенно-танцювальний марафон, ярмарок, фестиваль вуличної їжі, концерти відомих українських гуртів та багато інших цікавинок.
Я щиро вітаю дорогих моїх земляків з Днем міста й бажаю кожній родині миру, злагоди, достатку й щасливих дитячих посмішок!

Факт

На Черкащині Умань займає лідерські позиції щодо охоплення дітей дошкільною освітою. У дошкільних навчальних закладах працють 152 групи, в яких виховується 3235 малюків. У загальноосвітніх школах навчаються 8480 дітей. Нинішнього року в місті збільшилося школярів порівняно з минулим на 250 осіб.

Факт

Умань підтримує ділові, соціальні та культурні зв’язки з містами-побратимами: Ботошани (Румунія), Гнєзно, Ланьцут, Курник, Шпротава (Польща), Ашкелон, Цфат, Нацерет-Іліт (Ізраїль), Девіс (США), Мілфорт-Хейвен (Велика Британія), Ромії-сюр-Сен (Франція), Хаапсалу (Естонія), Радвілішкіс (Литва), Батумі (Грузія).

Інтерв’ю провела Лідія ЛІСОВА.