Річка Інгул протікає за кілька кілометрів від міста Баштанка, центру однойменної об’єднаної громади, створеної наприкінці 2016 року. У пониззі Інгулу, за 30 кілометрів від Баштанки, у 1912 році народився Семен Бойченко, унікальний спортсмен, багаторазовий рекордсмен світу. У Баштанці йому встановили пам’ятник, назвали його ім’ям вулицю. А незабаром мають дати ім’я Бойченка ще й новозбудованому басейну.

— Он там, на десяти доріжках, будуть проводитися змагання, — показує голова Баштанської ОТГ Іван Рубський (на знімку). — Ось тут буде «лягушатник» для дітей, а коло нього можна буде відпрацьовувати навички плавання, вигрібаючи проти штучної течії. Нічого, що басейн не олімпійський: 25 метрів у довжину — це якраз те, що нам треба. У спортивній термінології такий басейн називається «короткою водою». Басейн буде більш ніж затребуваний, адже після об’єднання ми працюємо вже не тільки на одну лише Баштанку, а й на громаду з населенням 22 тисячі жителів, серед яких понад 2,5 тисячі дітей. Крім того, ми активно розвиватимемо спортивний туризм, який стане нашою особливістю, нашою «фішкою». За моїми розрахунками, щороку ми прийматимемо не менш як тисячу спортсменів...
Кілька років тому, працюючи головою Баштанської райдержадміністрації, Іван Рубський розпорядився реконструювати на місцевому ставку елінг. Згодом познайомився з тренером із греблі на байдарках і каное. Щоб зацікавити тренера, йому купили в Баштанці будинок. І тепер він виховав у місцевій громаді вже одного чемпіона світу і одного чемпіона Європи.
Вартість будівництва басейну — майже 64 мільйони гривень. Однак планується, що левову частку цих грошей дадуть народні депутати, донори та державні структури, що стимулюють розвиток спорту та економічний розвиток громади. З бюджету Баштанської ОТГ на його будівництво виділили лише 4,5 мільйона гривень, а ще 9 мільйонів залучили.
За попередніми розрахунками, утримання басейну стане громаді приблизно у 100 тисяч гривень на рік. За ідеєю Івана Рубського, панелі сонячних батарей, встановлені на стінах адміністративної будівлі басейну та поруч із нею, мають виробляти електроенергію, яка продаватиметься державі за «зеленим» тарифом. Отриманих грошей має з гаком вистачити на утримання спортивної споруди.
— До об’єднання ми про такі проекти і думати не могли, — каже Іван Рубський. — Але тепер, коли бюджет нашої громади сягає 150 мільйонів гривень, 60 відсотків з яких — власні надходження, то чом би й ні? У Польщі кожна маленька ґміна має свій басейн...
Крім басейну, Іван Рубський планує побудувати в Баштанці спорткомплекс вартістю майже 100 мільйонів гривень, готель для VIP-гостей та гуртожиток сімейного типу для спортсменів. А на околиці міста — звести легкоатлетичний центр: вісім доріжок, місця для метання спису, молота, стрибків у довжину...
— Реформа децентралізації дала змогу громадам шукати власний шлях до розвитку, — переконана керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. — І тепер громади часто знаходять дуже цікаві незайняті ніші, які за кілька років забезпечать сталі доходи в місцевий бюджет. А у випадку Баштанської ОТГ — ще й оздоровлять місцевих жителів.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (УКМЦ).