Через десять днів після консультативного референдуму в Македонії із цієї країни почали надходити суперечливі новини про майбутнє ухвалення парламентом рішення про перейменування країни.

З одного боку, опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ стверджує, що ніхто з її депутатів не проголосує за ратифікацію договору в парламенті й усім слід готуватися до дострокових парламентських виборів. Прем'єр-міністр Зоран Заєв, зі свого боку, запевняє македонців: на цьому етапі «Македонія не  потребує виборів, вони відбудуться лише за гострої необхідності». Він додав, що зараз продовжує вести інтенсивні консультації з депутатами й намагається переконати політичних опонентів у необхідності виконати обов'язок перед народом і відкрити йому шлях до НАТО. За його словами, якщо всіма можливими способами не вдасться досягти 2/3  більшості в парламенті, то лише тоді країна піде на вибори. «Македонія зараз на правильному шляху. З економічної точки зору країна у відмінному стані, й немає необхідності проводити вибори, якщо не виникне такої потреби, -- заявив прем'єр-міністр.

Він не повідомив, чи вдалося йому переманити на свій бік депутатів із опозиції. Але македонське електронне видання МКД стверджує, що ще до референдуму в парламенті працював таємний ринок з купівлі депутатських голосів з опозиції, які могли б забезпечити кваліфікаційну більшість. Відкрито цей ринок і зараз, але ціни на ньому вже геть інші, повідомляють місцеві ЗМІ. МКД нагадує, що за 27 років існування парламенту в Македонії кілька разів депутати переходили з однієї парламентської групи в іншу, щоб забезпечити тій чи іншій політичній партії необхідну більшість. Подейкували, що такий перехід коштує величезних грошей або одержання теплих місць на державній службі. За даними МКД, правлячій коаліції перед голосуванням у парламенті вже вдалося перетягнути на свій бік чотирьох депутатів. Для кваліфікаційної більшості в 81 голос необхідно загітувати ще п'ятьох.

Хоч би як там було, а прес-секретар уряду Македонії Міле Бошняковскі офіційно повідомив, що на позачерговому засіданні міністри заслухали пропозиції про внесення змін до конституції і затвердили їх. Цим самим було дано старт процесу перейменування країни в Республіку Північна Македонія. За словами Бошняковскі, уряд запропонує парламенту внести чотири поправки до Основного Закону. Крім додавання в нинішню назву прикметника «Північна», депутатам запропонують детальніше обґрунтувати засади державності Республіки Північна Македонія, а також прийняти поправки, що стосуються відносин із сусідніми країнами. За прогнозами, парламент повинен розглянути нові поправки до конституції 16 жовтня. Про це повідомила македонська газета «Вечір» і зазначила: якщо за них не проголосує дві третини депутатів, то до порядку денного парламенту одразу буде внесено питання про проведення дострокових парламентських виборів.

У вівторок прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що говорив особисто з багатьма депутатами й відчув: вони зважають на думку людей, що висловилися на референдумі за схвалення договору із Грецією. І готові до початку цього процесу. Він очікує, що більшість у парламенті  «сформується природнім шляхом», без погроз, тиску чи за «гроші». «Можна вірити або не вірити, що вона сформується, але принаймні слід це перевірити. Зараз же в мене є серйозні підстави вірити, що ми одержимо її (більшість у дві третини. -- Ред.)», -- підбадьорив македонців прем'єр-міністр.