Фракція «Самопоміч» вимагає від керівництва Верховної Ради провести закриті парламентські слухання для обговорення ситуації в зоні бойових дій.

Про це вчора під час брифінгу заявив представник цієї політичної сили Тарас Пастух.

До парламенту, вважає він, треба запросити Верховного Головнокомандувача, всіх силових міністрів, Голову Служби безпеки, начальника Генерального штабу, керівників Національної гвардії, Прикордонної служби. Парламентарії з перших уст хочуть почути, що нині відбувається безпосередньо в зоні АТО, які розробляються стратегії і в який спосіб наша країна планує далі проводити цю війну та завершувати її. Водночас Тарас Пастух наголосив, що події, які відбуваються на сході, треба назвати саме війною.

«Виникає багато запитань, на які ми, народні депутати, не можемо дати відповіді, — сказав він. — Кожен із нас, обираючись до парламенту, брав на себе зобов’язання законодавчо врегулювати проблеми, з якими стикаються наші силовики. Я виборчу компанію провів як розвідник розвідувальної роти 128-ї бригади в Дебальцевому. Не був під час виборів на окрузі жодного дня, але у своїй програмі брав на себе також ці повноваження».

Крім того, Т. Пастух відколи став депутатом п’ять разів відвідував свою частину. «На жаль, не можу дати своїм хлопцям відповідь, чому наша бригада не отримала жодного зразка озброєння, яке закуповує держава, — каже парламентарій. — Ми отримуємо допомогу з-за кордону у вигляді теплого одягу та інших речей, проте 128-ма бригада також їх не бачила.

Нині в парламенті розглядають закони, які, на думку представників «Самопомочі», можуть і почекати. Натомість військові питання, які обіцяли поставити після ухвалення бюджету, у Верховній Раді не можуть обговорювати, бо немає ініціативи від жодного силового міністерства, від Президента чи Генерального штабу. Тому представники «Самопомочі» звернулися до Голови Верховної Ради із проханням внести до порядку денного питання про проведення у п’ятницю, в останній пленарний день тижня, такого закритого засідання.