Вибухи 9 жовтня на технічній території 6-го арсеналу Міністерства оборони біля смт Дружба в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області, ймовірно, здійснювали за допомогою мобільного телефону. Таку версію озвучив головний військовий прокурор Анатолій Матіос в ефірі одного з телеканалів.

«Спецслужбами встановлено, що в момент початку вибухів у зоні покриття й контролю працював мобільний термінал без IMEI-коду, тобто такий, який неможливо ідентифікувати. Він був єдиним на цій території, що нами розцінюється як пряма ознака застосування неідентифікованого телефонного апарата для приведення того або іншого вибухового обладнання для вибуху», — сказав Матіос.
За його словами, допитано понад 340 військовослужбовців, які перебували на території складів перед і під час вибухів, з них половину — з використанням поліграфа. Військовий прокурор зазначив, що огляд місця подій свідчить про аналогічний характер вибуху в Калинівці й Балаклії. У слідства є запитання до організації охорони цього арсеналу. Як повідомив Матіос, за кілька днів до НП біля об’єкта були зафіксовані невідомі у військовій формі, які вели спостереження за складами. Однак будь-яких заходів для встановлення особи цих людей не вжито.
При цьому Матіос наголосив, що склад в Ічні був одним із найзахищеніших, із застосуванням установок РЕБ, тому безпілотники не могли пролетіти над ним непоміченими.
Тим часом міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом питання безпеки складів боєприпасів в Україні, повідомляє DW з посиланням на чиновника альянсу. За його словами, НАТО вже почав підтримку України в цьому питанні, бо Київ попросив про неї ще 2017-го.
«В 2018 році було схвалено проект трастового фонду з управління безпекою на складах боєприпасів. Було призначено кошти для допомоги Україні досягти стандартів НАТО в цьому аспекті», — уточнив співрозмовник.
Учора в закритому режимі відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, на якому депутати заслухали інформацію МОУ й Генштабу ЗСУ про стан захищеності, забезпечення живучості та вибухопожежної безпеки арсеналів, баз і складів Збройних Сил України.
Нагадаємо, після торішніх вибухів військових арсеналів у Балаклії й Калинівці в Міноборони прийняли рішення про системне врегулювання проблеми зберігання боєприпасів. Йдеться про будівництво підземних залізобетонних сховищ. На цю програму необхідно приблизно 10 мільярдів гривень. За словами міністра оборони України Степана Полторака, до кінця поточного року планується побудувати 15 таких сучасних і захищених об’єктів.
Коли верстався номер, наш власний кореспондент у Чернігівській області Василь Чепурний повідомив, що на арсеналі під Ічнею ще лунають поодинокі вибухи, але вже вкрай рідко. Протягом доби пожежно-рятувальні підрозділи тричі залучалися до гасіння загоряння настилу в лісі та сухої трави окремими осередками на загальній площі 0,55 га поблизу селища Дружба. Постійно чергують 8 пожежно-рятувальних розрахунків на автоцистернах для забезпечення оперативного гасіння можливих пожеж.
Піротехнічні підрозділи продовжують роботи з очищення 10-кілометрової території навколо місця вибухів.
Понад 700 працівників різних служб та більш як 150 одиниць техніки працюють у зоні надзвичайної ситуації.
Тим часом комісії встановлюють стан пошкодження будинків та господарських приміщень. Особливо постраждали селище Дружба та село Августівка. В останньому повністю зруйновані 4 будинки. Загалом пошкоджено 112 будинків, квартир та інших споруд у 20 населених пунктах Ічнянського району. На щастя, жертв нема.
Ремонти у постраждалих селах ведуться активно.
Директор Ічнянського заводу сухого молока Віктор Кияновський повідомив про перерахування підприємством 90 тисяч гривень фірмі, яка займається відновленням будинків у селищі Дружба, де й був епіцентр вибухів.

***

Газопостачання в Ічні відновлено, повідомили на нараді оперативного штабу в Чернігівській обласній державній адміністрації.
Усі об’єкти інфраструктури вже забезпечені електрикою, газом та водою.
78 евакуйованих ще перебувають у двох медичних закладах Ічні та Парафіївки і в Крупичпільському центрі соціального обслуговування, в тому числі 11 дітей. Вони забезпечені всім необхідним.

Фото Ігоря ВОЛОСЯНКІНА.