Вечірнє засідання 18 жовтня

Відкривши засідання, голова парламенту Андрій Парубій поставив на розгляд проект постанови № 9157-П про скасування рішення Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року щодо застосування персональних санкцій, економічних та інших обмежувальних заходів до юридичних осіб, які є засновниками телеканалів «112. ua» та «NewsOne», який блокує підписання постанови № 9157 про застосування санкцій.
Голова Регламентного комітету Павло Пинзеник повідомив, що на засіданні комітету було розглянуто заяву народних депутатів Олександра Вілкула та Нестора Шуфрича до Голови Верховної Ради з вимогою не підписувати постанову № 9157 про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) та внесений ними проект постанови №9157-П про скасування відповідного рішення Верховної Ради, аргументуючи це неособистим голосуванням народних депутатів.
«Комітет неодноразово наголошував, що питання встановлення факту неособистого голосування народними депутатами має бути порушене і вичерпане безпосередньо під час розгляду законопроектів у залі засідань Верховної Ради в порядку, який передбачений частиною третьою статті 47 Регламенту Верховної Ради, а не після закінчення розгляду питання і, тим більше, після закінчення відповідного пленарного засідання. Проте процедура скасування рішень Верховною Радою визначена положеннями статті 48 Регламенту, зокрема, передбачає звернення народного депутата до головуючого на пленарному засіданні із заявою про порушення Регламенту при розгляді та голосуванні законопроекту, подання письмової заяви до Голови Верховної Ради з одночасним внесенням відповідного проекту постанови», — сказав він та повідомив, що комітет дав народним депутатам визначитися з цього питання шляхом голосування.
Один зі співавторів проекту постанови № 9157-П Нестор Шуфрич заявив про наявність відео, на якому видно, як три народні депутати голосують за своїх колег.
Коли ж іще один представник Опозиційного блоку Михайло Папієв звинуватив голову парламенту в недотриманні норм Регламенту, то Андрій Парубій нагадав, як п’ять років тому члени фракції Партії регіонів привели охоронців прямо до сесійної зали, які калічили народних депутатів, а голосування відбувалося руками. «Назвіть мені пункт і статтю Регламенту, згідно з якою ви руками голосували за закон, який призвів до смерті наших хлопців на Майдані», — запитав він.
Наступне голосування засвідчило, що проект постанови про скасування рішення щодо застосування персональних санкцій, економічних та інших обмежувальних заходів підтримали лише 57 народних депутатів, тож його було відхилено.
Коли ж під час наступного виголошення заяви представник Опозиційного блоку Олександр Вілкул звинуватив парламент, що його руками «було надано Стамбульському Патріарху хабар за його участь в українській президентській кампанії — передано українську історичну пам’ятку — Андріївську церкву», Голова Верховної Ради охарактеризував цей виступ як приниження почуттів віруючих та зневагу до Вселенського Патріарха. «Це просто гундяєвство, яке демонструє, що це кегебістська секта! Я про це ніколи не говорив з трибуни, тому що вважав, що не треба релігійних питань зачіпати, але священики Гундяєва своїми руками вбивали полонених українських воїнів! Перші диверсійні групи переховувались у ваших, гундяєвських сховищах, вбиваючи українських громадян, як диверсійна група Стрєлкова! Вони вбивали людей, а потім з руками, повними крові, йшли в ці сховища гундяєвські! Це не церква», — підкреслив він та закликав не дозволяти, щоб надалі такі виступи лунали з трибуни Верховної Ради.
Далі парламентарії ухвалили в першому читанні законопроект про внесення змін до додатка № 3 Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (№ 8496), який передбачає перерозподіл виділених Центральній виборчій комісії коштів.
Голова Комітету з питань правосуддя та правової політики Руслан Князевич повідомив, що цими змінами пропонується спрямувати на заходи із кібербезпеки кошти, виділені ЦВК на проведення виборів в містах обласного значення. За його словами, це стало можливо після ухвалення закону, який передбачає, що вибори в об’єднаних територіальних громадах не проводяться, якщо вони приєднуються до міста обласного значення. Це дозволяє зекономити 75 мільйонів гривень, майже 50 мільйонів з яких пропонується спрямувати на створення спеціального підрозділу кібербезпеки Центральної виборчої комісії.
Представник «Самопомочі» Олександр Данченко у зв’язку з цим зауважив, що наступного року на нас чекають президентські та парламентські вибори, а ЦВК фактично є незахищеною з точки зору кібербезпеки. «Кібератаки — це останній шанс для Путіна втрутитися в наші вибори», — зазначив він.
У цілому схвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підприємств залізничного транспорту, майно яких розміщене в районі відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, та в районі проведення антитерористичної операції (№ 9069). Доповідач, народний депутат Максим Бурбак повідомив, що фактично йдеться про технічну поправку — слова «антитерористична операція» пропонується змінити на «операція Об’єднаних сил».
Натомість проект закону «Про залізничний транспорт України» (№ 7316) не здобув потрібної кількості голосів і його було відхилено.