Футбол. Позавчора в Ізраїлі стартував так званий Об’єднаний суперкубок (турнір в одне коло) за участю чотирьох клубів. Усі матчі відбуваються в передмісті Тель-Авіва — Петах-Тікві, на стадіоні «Ха-Мошава».

ЦСКА (Росія, Москва) — «Металіст» (Україна, Харків). 0:0 (пенальті — 4:2).

ЦСКА: Чепчугов, Василь Березуцький (Олексій Березуцький, 46), Ігнашевич, Фернандес (Набабкін, 61), Караваєв (Цубер, 46), Дзагоєв, Ельм (Тошич, 61), Вернблум, Муса (Базелюк, 61), Міланов, Вітіньо (Зрелак, 87). Тренер — Леонід Слуцький.

«Металіст»: Горяїнов, Гуйє, Вільягра (Пшеничних, 46), Моледо (Березовчук, 46), Едмар, Ксьонз, Богданов (Гомес, 46), Бланко, Соуза, Марлос (Краснопьоров, 74), Девич. Тренер — Мирон Маркевич.

У першій половині зустрічі харків’яни діяли гостріше і привабливіше. Для атакувальних дій широко використовували фланги. Але не забили, хоча були дуже близькими до мети. Можна згадати удари з меж карного майданчика Бланко та Соузи, після яких москвичів рятував Чепчугов.

На 53-й хвилині Бланко вийшов сам на сам з воротарем суперника, але відправив м’яч поруч із дальньою стійкою. Згодом «армійцям» удалося вирівняти гру, але всі їхні атакувальні спроби вміло гасили оборонці «Металіста».

Отже, і другий тайм завершився без забитих м’ячів. За регламентом команди виконали післяматчеву серію пенальті. Першим схибив Марко Девич. Росіяни відповіли ударом Тошича в дев’ятку — Горяїнов не виручив. Ну, а остаточно питання про переможця поєдинку зняв Соуза, удар якого накрив воротар ЦСКА. У свою чергу «армійці» реалізували чотири з чотирьох своїх спроб і взяли два очки в непростому поєдинку. «Металіст» записав до активу очко за нічию в основний час.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Зеніт» (Росія, Санкт-Петербург). 2:1. Голи: Тейшейра, 22, Рязанцев, 81 (п), Коста, 90+3.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Ісмаїлі, Гюбшман (Степаненко, 73), Фред, Ілсіньо (Бернард, 65), Тейшейра (Едуардо, 73), Тайсон (Феррейра, 65), Адріано (Коста, 65). Тренер — Мірча Луческу.

«Зеніт»: Лодигін, Смольников, Нєту, Ломбертс, Ансальді (Крішито, 46), Вітсель (Зирянов, 73), Файзулін (Тимощук, 46), Данні (Рязанцев, 46), Широков (Шатов, 46), Аршавін, Кержаков. Тренер — Лучано Спалетті.

Матч відбувався майже в бойовому режимі, якщо не зважати на велику кількість замін. Переважну частину зустрічі ініціативою володів «Шахтар» і мав явну перевагу. В результаті ефектної комбінації Тейшейрі вдалося відкрити рахунок.

У другому таймі пітерці відновили рівновагу завдяки реалізованому пенальті, але втримати нічию не змогли.

Донецькі футболісти посилювали тиск, успішно пресингували. Моментами вони влаштовували справжній карнавал, демонструючи віртуозну індивідуальну техніку, явно приголомшуючи цим суперника і даруючи насолоду глядачам. А в компенсований час зуміли як слід притиснути зенітівців і вирвати перемогу. Голом-красенем із пристойної відстані відзначився Дуглас Коста.

Якою б образливою не була поразка для «Зеніта», назвати її незаслуженою не можна. «Шахтар» без усіляких «але» був сильніший і завдяки цій перемозі став одноосібним лідером змагання.

«Шахтар» — 3 очки, ЦСКА — 2, «Металіст» — 1, «Зеніт» — 0.

Наступний тур відбудеться завтра. Зустрічаються: «Металіст» — «Шахтар» і «Зеніт» — ЦСКА.

На знімку: Дуглас Коста (праворуч), влучний удар якого приніс «Шахтарю» перемогу.

Фото www.shakhtar.com.