Хоч потоки екскурсантів до Вишгорода, зокрема до його історико-культурного заповідника, останнім часом зросли, цього замало. Тому тут, щоб привабити туристів, запрацював туристичний кластер. Ініціатор створення туркластеру Крістіна Коваль 18 жовтня зібрала всіх причетних для обговорення концептуальних питань такої діяльності.
Як наголосила директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко, в основу варто закласти історичну складову. Проте тут є свої проблеми. Хоч заповідник має площу понад 60 гектарів, значна частина історичної території — під сучасною забудовою, і власники садиб подекуди не погоджуються навіть на археологічні дослідження. Однак там, де це можливо, потрібно облаштувати такі осередки, які б відображали славетне минуле Вишгорода. Має також з’явитися більше арт-об’єктів з історичним підгрунтям. А ще доцільно облаштувати місто майстрів, адже Вишгород здавна був відомий ремеслами — гончарним, ливарним, склоробним тощо.
«Немало туристів цікавляться патріотичними екскурсіями, є гіди, які фахово їх проводять, і це теж варто врахувати. Людей приваблюють місця з легендами. Непересічних об’єктів на Вишгородщині багато, тож варто розробляти багатоденні маршрути», — зауважив відомий краєзнавець Геннадій Межигірський. Прозвучала також думка, що під час планування туристичних програм варто активніше залучати потенціал сіл району, адже саме там багато унікального і самобутнього. Наголошувалось також на тому, що загалом було б добре зробити акцент на родинному туризмі. Одне слово, кластер робить перші кроки.

Вл. інф.