Правоохоронці затримали семеро членів чи не найпотужнішого наркоугруповання за роки незалежності країни, а також вилучили в них наркотиків майже на 6 мільйонів доларів США (на знімку).

Український УБОЗ відрапортував про завершення кримінального провадження стосовно учасників злочинної організації із транснаціональними зв’язками. Йдеться, насамперед, про організатора постачання особливо небезпечного наркотику — чистого кокаїну — мешканця Львова, підданого Польської Республіки, а також 5 еквадорців — торговців «білою» смертю.

— Ще навесні минулого року до львівських оперативників надійшла інформація про розповсюдження в регіоні важких наркотиків, — розповів «Голосу України» начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України (ГУБОЗ) генерал-майор міліції Станіслав Рогозін. — Тоді ж, перевіряючи тривожну інформацію, наші співробітники вийшли на потужний міжнародний канал постачання кокаїну.

Наркотрафік, за словами Станіслава Рогозіна, пролягав з Південної Америки до країн Західної Європи, а Україна була тем місцем, звідки зловмисники переправляли небезпечний товар у Польщу, Нідерланди, Бельгію та Російську Федерацію — у ті країни, де існує подібний ринок і висока ціна на кокаїн. Зловмисники також невеликими партіями розповсюджували «білу» смерть в українській державі.

— Ми з’ясували, що трафік наркотичних засобів діє тривалий час, тому було ухвалено рішення не одразу затримувати рядових виконавців, оскільки їхній арешт нічого не змінив би, адже наркотики надалі могли б постачатися за допомогою інших осіб. Нам також стало відомо, що було укладено чергову злочинну оборудку на постачання 30 кг високоякісного кокаїну до України, — продовжує Станіслав Рогозін. — Тому в організації і проведенні масштабної спецоперації ми звернулися по допомогу до наших закордонних колег із США, Польщі та Еквадору. Це було потрібно, насамперед, для того, щоб фіксувати й контролювати дії зловмисників на території інших країн, оскільки, наприклад, в Еквадорі немає навіть посольства України.

Незабаром правоохоронці встановили всіх учасників наркосиндикату і перейшли до заключної фази процесу документування постачання наркотиків в Україну. Цікаво, що спецоперація з виявлення незаконних дій зловмисників зайняла більш як півроку, і лише після цього відбулася зустріч українця, поляка і еквадорців — тоді ж вони знову провели обмін грошей на «білу» смерть.

За словами глави ГУБОЗ, організатора незаконної оборудки — львів’янина — спецпризначенці «Сокола» затримали в одному з готелів Тернопільської області при одержанні частини партії кокаїну і розрахунку за нього. Водночас польські поліцейські затримали свого співвітчизника, який торгував наркотиками, а в Еквадорі місцеві правоохоронці «пов’язали» п’ятьох учасників наркокартелю і вилучили в них три автомобілі, які потім послужили речовими доказами в гучній кримінальній справі.

Станіслав Рогозін наголосив, що орієнтовна вартість вилученого наркотику в Україні становила майже 6 мільйонів доларів США. Нещодавно правоохоронці завершили слідство. Матеріали з обвинувальним актом направили до суду. Українським учасникам наркоугруповання інкримінують одразу кілька статей Кримінального кодексу України — створення злочинної організації, контрабанда наркотичних засобів, а також незаконне виробництво й виготовлення наркотиків. Їм «світить» тюремне ув’язнення до 12 років з конфіскацією майна. Спільникові наркоторговців із Польщі загрожує до семи з половиною років утримання під вартою, а еквадорці теж можуть найближчі 12 років провести за колючим дротом.

Фото Олега СУПРУНА.