На Тернопільщині завершився IV західноукраїнський чемпіонат на кращий гібрид кукурудзи та цукрових буряків, який тривав понад півроку. Фінальний етап та підбиття підсумків відбувалися на демонстраційних полях компанії «Агропродсервіс» у селі Настасів, що в Тернопільському районі.

На знімку: генеральний директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран.

На одному полі змагалися 106 гібридів кукурудзи від 12 компаній, а на полі з цукровими буряками — 25 гібридів від чотирьох компаній.
За правилами змагань учасники чемпіонату самостійно висаджували та вирощували рослини в ідентичних умовах. Це дало змогу визначити найкращі гібриди. «Сучасні компанії вже зрозуміли: аби отримати гарний урожай, потрібно вкладати кошти. А для того щоб посідати перші місця на ринку, треба ще й ресурси вкладати. Тим паче якщо їх цікавлять великі продажі. Нас передусім цікавить найкращий продукт, аби отримувати найоптимальніші результати, які може дати наше поле», — зазначив генеральний директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран.
Зібравши урожай з одного гектара, його зважували й оцінювали за кількома показниками. Доводилося враховувати й низку природних чинників. Наприклад, для кукурудзи на цих полях 2018-й був урожайним, а от цукрові буряки постраждали через несприятливі погодні умови. Адже часті зливи чергувалися на Тернопіллі з посухами. Тому гібриди буряків на змаганнях оцінювали лише за цукристістю.
У результаті в категорії «Кукурудза» перше місце виборов гібрид ЕС Гармоніум (ФАО 380) від компанії «Євраліс»: вага — 172,48 ц, вологість 25%, залікова врожайність — 150,42 ц/га.
Західноукраїнський чемпіонат на кращий гібрид кукурудзи та цукрових буряків у ПАП «Агропродсервіс» планують організувати і наступного року.

Фото надано прес-службою компанії «Агропродсервіс».
Підготувала власкор «Голосу України» на Тернопільщині Надія МИКОЛАЙЧУК