Комісія у справах колишніх партизанів у 2013 році працювала в штатному режимі. Розглядала і вирішувала поточні важливі питання щодо захисту законних прав та інтересів колишніх партизанів і підпільників, а також членів їхніх сімей, продовжувала обстоювати історичну правду про підпільно-партизанський рух в Україні в роки Великої Вітчизняної війни в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, здійснювала заходи з увічнення пам’яті підпільно-партизанського руху в Україні.
Минулого року проведено шість засідань Комісії у справах колишніх партизанів, розглянуто 24 різнопланові питання.
До Комісії і далі зверталися колишні партизани і підпільники з питань підтвердження їхньої участі в підпільно-партизанській боротьбі, матеріально-побутового, пенсійного, медичного та житлово-комунального забезпечення членів їхніх сімей та визнання громадян жертвами нацистських переслідувань у роки війни через підпільно-партизанську діяльність їхніх батьків. Так, торік Комісією одержано понад 200 листів, скарг і заяв, ще 243 громадянина звернулися із заявами на особистому прийомі.
Більшість із них — люди похилого віку. Їм надавалась допомога в пошуку необхідних документів для отримання в подальшому підтверджень їх участі у збройній боротьбі в роки війни. Всі вони своєчасно отримували ґрунтовні відповіді на порушені питання.
З урахуванням поважного віку цих людей, Комісія прийняла рішення про необхідність внесення змін до регламенту, яким вона керувалася у своїй роботі впродовж багатьох років. Ці зміни мають забезпечити належний рівень виконання покладених на Комісію обов’язків. Також у 2013 році упорядковувалися списки колишніх партизанів і підпільників по Україні.
За потреби Комісією здійснювався контроль за виконанням ухвалених на засіданнях рішень, які мали забезпечити соціальний захист колишнім учасникам підпільно-партизанського руху та жертвам нацистських переслідувань, а при виявленні фактів порушення їх прав Комісією вживалися заходи в межах своїх повноважень.
Комісія постійно підтримує зв’язки з міністерствами і відомствами у питаннях виконання законодавства України про ветеранів підпільно-партизанського руху. Такі зустрічі у 2013 році відбулися з працівниками Мінсоцполітики України, Державної служби у справах інвалідів та ветеранів України, керівниками районних та обласних держадміністрацій.
Представники Комісії, беручи активну участь у роботі Оргкомітету з підготовки та відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги, внесли пропозиції до Плану заходів на 2013—2015 роки.
Питання увічнення пам’яті героїчних подвигів колишніх партизанів і підпільників залишається одним із пріоритетних напрямів у діяльності Комісії.
Як і в попередні роки, Комісія тісно співпрацювала із засобами масової інформації, протидіючи спробам фальсифікації Великої Вітчизняної війни. Члени Комісії та її актив брали участь в організованих навчальними закладами та військовими формуваннями читацьких конференціях, круглих столах тощо; всебічно сприяли проведенню заходів, спрямованих на патріотичне виховання молоді, єднання громадян різних поглядів і вподобань. 
Володимир РИМАР, голова Комісії у справах колишніх партизанів.