Конструктивний діалог з делегацією Стратегічної групи радників Прем’єр-міністра України з підтримки реформ провів в Ужгороді голова Закарпатської облради Михайло Рівіс. Серед запрошених — голова групи, екс-міністр економіки і фінансів Словацької Республіки Іван Міклош, експерт з реформування енергетичного сектору Карел Гірман, експерт з дерегуляції, покращення бізнес-клімату та земельної реформи Александер Шкурла, а також Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгороді Мірослав Мойжіта.

Президія зустрічі.

Фото прес-служби облради.

Участь у заході взяли голова профільної постійної комісії облради Андрій Андріїв, а також очільники районних рад, об’єднаних територіальних громад, керівники міст обласного значення, профільних структурних підрозділів ОДА, держустанов, дипломати.
Михайло Рівіс, інформує прес-служба облради, зазначив, що ця зустріч організована за сприяння словацького Генконсула Мірослава Мойжіти. І це хороша можливість використати досвід сусідніх європейських країн. Іван Міклош розповів про реформи у країнах Центральної Європи, зокрема, у Словаччині та навів порівняння з Україною. Він наголосив, що Україна може бути успішною, оскільки володіє потужним невикористаним потенціалом; що Україна і Словаччина мають багато спільного, різниця — тільки у рівні життя людей. У Словаччині він у декілька разів вищий. А щоб став кращим в Україні, має бути забезпечено 6—7 відсотків стійкого зростання потенціалу, як це спостерігається в сусідніх державах ЄС. Таке можливо, якщо у ВВП буде 25—30 відсотків прямих інвестицій. Карел Гірман відзначив схвалення Україною низки законів, спрямованих на енергоефективність та енергозбереження. Промовець розповів, що у Словаччині ОСББ створювали у 90-х роках минулого століття, а в Україні — лише тепер. Він наголосив на необхідності заходів із термомодернізації, знизити потреби газу для опалення будівель, оскільки до цього спонукають високі тарифи.
У свою чергу, Михайло Рівіс підкреслив, що населенню потрібні доступні кредити, аби ставити сонячні електростанції та позбуватися газової залежності. Та в жодному разі не переходити на дров’яне опалення. Однак жоден інвестиційний банк не працює ефективно в цьому напрямі.
Александер Шкурла вів мову про покращення підприємницького середовища в Україні, розвиток малого та середнього бізнесу і земельну реформу. Він наголосив: з 2012-го по 2018 рік дозвільних документів для ведення бізнесу в Україні зменшилося у рази, що сприяє веденню бізнесу. Проте потрібна модель конкурентоздатного середовища.
Андрій Андріїв звернувся до гостей з проханням прискорити пропуск фур на словацькому кордоні, де довжелезні черги. Однак колишній міністр Словаччини наголосив, що величезні черги — через неспромогу реконструювати з боку України пропускні пункти та під’їзні шляхи на кордоні, хоча на ці цілі були виділені кошти Євросоюзу.
— Обласна рада, — наголосив М. Рівіс, — тричі зверталася до уряду, Президента та Верховної Ради України, аби ввести у число партнерів міжнародного проекту з реконструкції КПП «Ужгород» Закарпатську ОДА. Оскільки через постійні реорганізації митниці, яка була спочатку у складі Міндоходів і зборів, відтак — фіскальної служби, проект загруз у цій тяганині. У такому разі мали б змогу відповідально контролювати і виконання робіт, і ефективне використання коштів. Та це було проігноровано, і ми втратили 10 млн євро, які могли використати для кардинального оновлення інфраструктури кордону.
Александер Шкурла вважає, що хорошим виходом із ситуації для пришвидшення реєстрації на кордоні є електронна авторизована система.
На зібранні також йшлося про необхідність донести до уряду потреби розширення залізничного сполучення України зі Словаччиною та відкриття додаткових пунктів пропуску на кордоні.
Очільник облради запропонував об’єднати зусилля Стратегічної групи радників Прем’єр-міністра України, представників Пряшівського самоврядного краю щодо залучення коштів Євросоюзу, аби спільно реалізувати проект з управління відходами й ініціювати це перед Володимиром Гройсманом. Якби це запровадити на законодавчому рівні — то такий проект став би пілотним та важливим для всієї України.

Ужгород.