Конвеєром проходять судові засідання Апеляційного суду Кіровоградської області з розгляду справ затриманих під різними приводами людей, які брали активну участь у кіровоградському Євромайдані, або були присутні 26 січня на мітингу під Кіровоградською ОДА. Лише 30 січня було звільнено чотирьох затриманих. Призначені покарання — штрафи в різних розмірах.
Скасував апеляційний суд і рішення Кіровського районного суду, який обрав для викладача КДПУ імені В. Винниченка, доцента, голови обласної організації «Просвіта» Олександра Ратушняка запобіжний захід у вигляді 60 діб тримання під вартою. Умови — особисте зобов’язання з’являтися до правоохоронних органів за першим викликом та не залишати міста.
Нагадаю, що заарештували Олександра Ратушняка, коли той ішов на лекцію до студентів. Викладачеві інкримінували заклики до штурму ОДА та підбурювання до протиправних дій, що несуть загрозу суспільству. Своє обурення з приводу безпідставних звинувачень на адресу науковця висловили викладачі вишу, студенти, вчителі-філологи Кіровограда. Виявляється, висловлюють припущення протестувальники, що інтелігентність, освіченість, патріотизм — це «явні ознаки» хуліганства та злочинності, а стрижені голови, спортивні костюми, ненормативна лексика та запах алкоголю — це ознаки «борців за мир та стабільність».
Відреагував на затримання викладача й голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко: «Я, як керівник області, і як людина, не дуже спокійно сприйняв звістку про обрання запобіжного заходу до викладача педуніверситету Ратушняка, але при цьому я не схильний спрощувати ситуацію. Я, звісно, не так добре знаю його, як керівники вишу — вони звернулись до мене з тим, що готові взяти його на поруки, мені особисто телефонував народний депутат Березкін (Станіслав Березкін, член фракції Партії регіонів. — Авт.), який також готовий бути поручителем для Ратушняка. Але я сказав: «Я — не суд. Подавайте документи до суду. Апеляційний суд розгляне цю справу. Я відчув реакцію кіровоградської спільноти, тому щиро сподіваюся, що апеляційний суд уважніше розгляне цю ситуацію».
 
Кіровоград.