«Політична криза в країні затяглася й поглиблюється, набуваючи нових форм і проявів, а це вже небезпечно само  собою», — написав Володимир Литвин на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Однак, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони, «констатацію складності політичної ситуації, суспільного конфлікту аж до катастрофізму й громадянської війни потрібно погоджувати з розумінням того, що нерозв’язних проблем, протиріч і протистоянь не буває». «Є небажання або невміння їх розв’язувати», — зазначив він.

«Україна гостро потребує відповідальної політики й відповідальних політиків, подолання аморальності політики та політиків. Для початку їх слід посадити на ланцюг помірності. Україна гостро потребує публічної змістовної розмови на основі генераційного інтелекту й глибоких ідей. І в ньому аргументи повинні вибудовуватися на першопричинах. Без нинішньої ширми під виглядом круглих столів, консультацій і діалогів, які використовуються для обдурювання одне одного, а в остаточному підсумку — країни», —наголосив політик.

«Відсутність такої серйозної розмови під невсипущим громадським наглядом або ухиляння від неї, спроби маневрувати й петляти, щоб переграти, перечекати, перетиснути іншу сторону, будуть дедалі більше обертатися дурними рішеннями з непередбачуваними наслідками для України й людей», — відзначив він.

«Наш якір стабільності — у набутті досвіду думати, розумно й відповідально діяти, виходячи із громадських і державних інтересів. А щоб життя в Україні стало гідним, його цінності мають бути сформовані суспільством, а не владою. І їх потрібно постійно прищеплювати й захищати, навіть і від влади», — підсумував В. Литвин.