Упродовж 2013 року здійснено чотири успішні пуски ракет-носіїв українського виробництва, які вивели на орбіту 25 космічних апаратів із 16 країн. Про це повідомив під час круглого столу голова Державного космічного агентства України Юрій Алексєєв. «Також відбулися два успішні пуски ракет-носіїв Antares (США), перший ступінь яких розроблений і виготовлений на підприємствах космічної галузі України», — додав голова агентства.

Завод «Південмаш» виготовив і відправив на космодром Уоллопс (США) два чергові ступені ракети-носія Antares для забезпечення двох пусків у 2014 році. Здійснено успішний пуск європейської ракети-носія Vega, чия установка для четвертого ступеня розроблена й виготовлена в Україні. Низку проектів було реалізовано в рамках програм «Морський старт» і «Наземний старт».

Участь у засіданні взяв голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації й інформаційних технологій, член колегії Державного космічного агентства України Валерій Омельченко (на знімку). Він повідомив, що в державному бюджеті на 2014 рік передбачено фінансування космічної галузі на суму 10 мільйонів гривень. «Величезна заслуга депутатського корпусу в тому, що стаття витрат на розвиток космічної галузі все ж була врахована, що дає можливість під час перегляду бюджету в I кварталі збільшити фінансування галузі. І ми цю роботу із Державним космічним агентством виконуватимемо», — пообіцяв депутат.

ДОВІДКОВО

У 2013 році прийнята Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма на 2013—2017 рр., яка є п’ятою космічною програмою незалежної України та важливим етапом подальшого розвитку космічної діяльності. Мета програми — підвищення ефективності використання космічного потенціалу для вирішення актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, культурного, інформаційного і науково-освітнього розвитку суспільства, забезпечення національної безпеки й оборони та захист геополітичних інтересів держави.