Друге пленарне засідання Рівненської обласної ради учора так і не відбулося, оскільки не набралося достатньої кількості голосів для того, щоб воно було легітимним. Прийшли переважно представники новоутвореного міжфракційного об’єднання «Народна рада», оскільки на пленарному засіданні мали розглядатися «їх» питання. Розгляд і прийняття обласного бюджету за більшістю голосів членів президії було вирішено перенести надалі. Опозиційні депутати мотивували це тим, що кошторис потрібно доопрацювати.
Свою відсутність депутати від більшості пояснили незгодою із «методами, які останнім часом застосовують представники опозиції до інших депутатів обласної ради, а саме: психологічний тиск, залякування, погрози, шантаж, візити осіб у масках та з битками за місцем проживання депутатів та їхніх родин».
Відтак замість другого пленарного засідання відбулися збори депутатів міжфракційного об’єднання «Народна рада». На них лунали спекуляції щодо стану здоров’я голови Рівненської обласної ради Юрія Кічатого, якого 30 січня після засідання президії госпіталізували в лікарню з діагнозом «інсульт». Представник майданівців навіть вирішив поїхати в обласну лікарню, щоб перевірити, чи насправді хворіє Юрій Кічатий. Потім він повідомив учасникам зборів, що голова обласної ради дійсно в тяжкому стані.
Тим часом на зборах поінформували про створення у Рівненській обласній раді іншого міжфракційного депутатського об’єднання — «Європейський вибір» на чолі з нинішнім головою ОДА депутатом обласної ради Василем Берташем, до якого він запросив депутатів, які хочуть конструктивно працювати на благо територіальної громади області. Про кількість депутатів, які долучилися до «Європейського вибору», поки що не поінформовано.
Це повідомлення, звісно, викликало бурхливі емоції у «народорадівців», остудити які намагався завжди розважливий депутат Роман Василишин (він свого часу очолював Рівненську обласну раду, має багатий досвід роботи в органах місцевого самоврядування). Роман Василишин закликав до діалогу, який допоміг би всім депутатам, незалежно від їх партійної приналежності та уподобань, розібратися у ситуації, що склалася. Іншого виходу він не бачить. На перемовини нібито збираються делегувати по п’ятеро людей від «Народної ради» та Майдану.
Василь Берташ готовий до діалогу, але ще й за участі представників громадськості, духовенства. А поки, як сказав керівник Рівненщини, він вирішує проблеми регіону, яких, судячи зі складних погодних умов, нині чимало.