Законопроект про звільнення від покарання учасників Євромайдану в авторстві представника Президента у парламенті Юрія Мірошниченка був компромісним варіантом, а модель, запропонована опозицією, про безумовну амністію, є неприйнятною. Таку думку висловив учора на прес-конференції народний депутат від Партії регіонів Віталій Грушевський. Водночас, на його думку, неприйнятним також є те, що лідери опозиції фактично монополізували законотворчий і переговорний процес у Верховній Раді, позбавивши інших депутатів можливості брати участь в обговоренні законопроектів, виступати та вносити свої пропозиції. 
На думку В. Грушевського, лідери опозиції вже не контролюють ситуацію на Майдані, тому депутат запропонував включити до складу робочої групи, створеної Президентом для перемовин влади з опозицією та пошуків шляхів виходу з політичної кризи, представників від кожної політичної сили в парламенті та представників Майдану. Окрім того, наголосив депутат, всі закони мають прийматися парламентом лише після широкої дискусії та громадського обговорення. «Лідери опозиції мають збагнути, що той, хто отримає владу у вуличний спосіб, так само її втратить, не встигнувши поділити посади, — сказав В. Грушевський. — Досить політикам звинувачувати один одного, треба шукати шляхи вирішення політичної кризи».
В. Грушевський також висловив думку, що повернення до Конституції зразка 2004 року і повернення до парламентсько-президентської форми правління призведе до того, що країною керуватимуть фінансово-промислові групи, які упродовж 20 років сформувалися в Україні й допомагають різним політичним силам. Будь-які зміни до Конституції, наголосив депутат, мають виноситися на всеукраїнський референдум.
У свою чергу народний депутат від фракції «Батьківщина» Павло Петренко вважає, що закон «про амністію» учасників Євромайдану є не компромісом, а «спробою влади через ультиматум українському суспільству придушити хвилі спротиву» і фактично є «законом про заручників». Адже суть закону зводиться до того, що всі затримані можуть бути звільнені від покарання, якщо протягом 15 днів будуть звільнені всі адмінбудівлі й шляхи. Парламентарій вважає, що прийнятий закон суперечить принципам кримінального права і Конституції, за якими амністія є безумовним актом. При цьому Петренко звернув увагу на те, що нині деяких затриманих суди відпускають під домашній арешт, однак лише до 18 лютого (коли минає термін 15 днів), а потім можуть знову бути взяті під варту. «За цим сценарієм суспільство тільки збуриться і протести будуть більш жорсткими, — вважає депутат. — Є один вихід, щоб не допустити ескалації конфлікту, — Генпрокурор має виступити з офіційною заявою, що всі затримані, які брали участь у протестах, будуть звільнені, і цю заяву має бути опубліковано на сайті Генпрокуратури».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Віталій Грушевський, Павло Петренко.