Найбільш непередбачувано поводять себе ціни на курячі яйця. Торік на початку квітня на головному продовольчому ринку Житомира вони продавалися по 10 гривень за десяток, а під час сильних січневих морозів цього року — від 8 до 9 гривень. Причому минулого літа ціни йшли вгору. Фахівці пов’язали це з підвищенням оптово-відпускних цін в умовах збільшення споживчого попиту та меншою пропозицією від виробників порівняно з обсягом пропозиції навесні. Наприкінці року ціни несподівано почали знижуватися. Коментар був такий: вони досягли верхньої межі. А те, що зниження продовжилося і в січні, пояснюють уже тим, що деякі провідні гравці на яєчному ринку роблять це штучно, намагаючись ослабити конкурентів, які теж змушені вдаватися до цього, не маючи «запасу міцності». Якщо рік тому в одному з популярних супермаркетів за десяток яєць треба було викласти 14 гривень, то тепер є і по 10 гривень.
А ще дивує картопля. Торік взимку у супермаркеті її можна було придбати по дві гривні за кілограм. Тепер у тому самому торговельному закладі зовсім інші цінники — від 7 до 8 гривень. Морква і столові буряки подорожчали на одну гривню. А от звичайна біла квасоля зросла за рік у ціні з 15 до 28 гривень. Цибулю в супермаркеті можна придбати за 9 гривень і дорожче. Натомість свіжа білокачанна капуста демонструє стабільність: 2,3 гривні за кілограм. Яблука є як по 24, так і по 8 гривень за кілограм: одразу зрозуміло — які наші, а які імпортні. Турецькі грейпфрути, до речі, теж коштують 8 гривень.
Свинина на ринку продається за 40—45 гривень. У супермаркетах треба викласти за кілограм як мінімум на 5 гривень більше.
 
Житомир.